avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,

O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ca dupa moartea ei, toata partea care I se cuvine din masa succesorala sa ii revina doar unuia dintre copii ( adica acel copil va deveni legatar universal in urma testamentului ) .
Dupa moartea mamei se poate pune in practica acel testament ? Adica se poate duce la capat asa cum a fost formulat ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 19:08, 4 Martie 2013
Este posibil daca prin acel legat nu s-ar incalca rezerva succesorala a celorlalti descendenti.Daca legatul a fost instituit doar pentru bunurile pe care sotia le-a mostenit de la sotul decedat,legatarul nu este universal, deoarece mai ramane de impartit averea proprie a mamei.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
ContSters258804, utilizator
Dar daca in testament se mentioneaza ca fiul X este instituit ca legatar universal si nu se mentioneaza faptul ca doar pentru bunurile mostenite de sotie de la sotul decedat ?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
so2ro, utilizator
Nu este posibil,legatul va fi supus reductiunii pentru a nu se aduce atingere rezervei celorlalti descendenti.Rezerva este jumatate din cota legala,in cazul de fata 1/6.Fiul legatar va mosteni 4/6 din mostenire iar ceilalti doi vor primi cate o cota de 1/6.
Claudiu90 a scris:

Nu este posibil,legatul va fi supus reductiunii pentru a nu se aduce atingere rezervei celorlalti descendenti.Rezerva este jumatate din cota legala,in cazul de fata 1/6.Fiul legatar va mosteni 4/6 din mostenire iar ceilalti doi vor primi cate o cota de 1/6.


Aici trebuie vazuta problema acceptarii succesiunii dupa tata. Legal nu a fost acceptata de nici un fiu. Dar tacit?
Daca nu a fost acceptata nici tacit, atunci dezbaterea succesorala dupa tata nu mai poate avea loc, iar mama – care a folosit bunurile sotului (dovedeste acceptarea tacita a mostenirii) – este propietara intregii averi, iar impartirea masei succesorale se face in modul prezentat.
Daca mostenirea a fost acceptata tacit si de copii, intai se va face dezbaterea succesorala dupa tata. Ce ii va reveni mamei se va dezbate dupa metoda prezentata.
@ Claudiu90

Va multumesc pentru raspuns. Acceptarea legala nu s-a facut. E interesant ce ziceti dumneavoastra.... Acceptarea tacita e ceva foarte vag pentru mine. Imi puteti explica mai mult in contextul de fata ? Nu e greu de demonstrat ca anumite persoane, in cazul de fata copiii, n-au acceptat tacit succesiunea ? Totodata, as mai avea o intrebare : cotele care figurau in cpc din 2009 sunt la fel cu cele de acum ?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
so2ro, utilizator

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)