bogdan_90 a scris:
Masina am condus-o eu ,este a parintilor unuia dintre prietenii cu care eram. Am inteles ca este posibil sa-l cerceteze penal si pe el pentru incredintare. Acum fapta e facuta ,nu mai pot schimba nimic dar ca oricine incerc sa fac tot posibilul sa iau cat mai repede permisul. Pe mine situatia asta m-a invatat mult ce inseamna sa fi inconstient si m-a maturizat. Dosarul inca este la politie , organul de cercetare mi-a zis ca saptamana asta il trimite la procuror pentru al baga in instanta . Cam cat sa mai dureze pana la ultima infatisare? Am inteles ca o sa mai dureze 5-6 luni lejer. Asta inseamna ca eu o sa stau inca un an fara permis adica in total 2 ani? Asa scumpa sa ma coste prostia pe care am facut-o? Avocat mi-am bagat dar are retineri in legatura cu pedeapsa mea, am impresia ca e primul caz de acest fel. Multumesc .
Daca prietenul care te-a lasat sa conduci stia ca esti baut, nu este posibil, ci ar trebui sa-l cerceteze penal; vezi art. 86 alin. 3 din O.U.G. 195 / 2002 rep pe care ti-l redau mai jos:
"Art. 86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora."
Da, instantele sunt sufocate de procese astfel ca este foarte posibil sa dureze si mai mult de 6 luni din momentul in care ajunge la instanta. Daca recunosti faptele si lasi procesul sa curga repede, ai sanse sa se termine mai repede. Daca o sa incerci tot felul de tertipuri avocatesti pentru a scapa, ma indoiesc ca va tine; singurul lucru pe care-l vei obtine va fi prelungirea procesului si cheltuirea a sume mari de bani pentru aparare. Tu hotarasti ce vrei sa faci. Avocatul ar trebui sa tina cont de ceea ce vrei tu; in defintiv tu l-ai angajat si va trebui sa faca ce-i ceri tu. Succes (in a alege varianta care te avantajeaza).