avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune .Notar sau instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune .Notar sau instanta

Suntem 3 frati , tata a murit in 2003 iar mama acum 2 saptamani.
Dupa decesul tatalui nu s-a facut nici o succesiune.
Cum trebuie procedat acum , mentionez ca sunt cateva terenuri si o casa batraneasca in discutie.
Cum este mai ieftin , la notar sau in instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 03:50, 30 Mai 2011
avvalentina a scris:

''Avantajele unei astfel de actiuni sunt prezentate in urmatorul link
[ link extern ] ... / "

O parare a unui avocat, publicata in 2008, nu induce in eroare utilizatorii, este conforma cu realitatea practica in instante iar opinia juridica expusa este inca de actualitate . Faptul ca Notarul trebuie sa emita incheierea inainte ca partile sa se adreseze instantei conf. lg. 202/2010 este o procedura prealabila adresarii instantei nsi nu presupune plata taxelor percepute la valoarea bunurilor.


Procedura prealabila privind emiterea incheierii de catre notar conform art 78 alin 1 lit. b din Legea nr 36 / 1995 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta o formalitate prealabila prin care sa dispuna suspendarea dezbaterii succesorale si recomandarea ca partile sa se adreseze instantei de judecata.

Legea 202/2010 nu prezinta noutate in acest sens
La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale,reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cuprivire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codulcivil şi de lege. În acest caz neîndeplinirea procedurii prealabilepoate fi invocată nu numai de către pârât, ci şi de către instanţă,din oficiu.

=D>Apreciem oricum si opiniile nesustinute in practica

Ar fi mai utila dezbaterea daca opiniile sunt insotite de practica judiciara necasata adecvata :)B-)
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
Ar fii de interes si daca se poate incepe procesul succesoral in instanta iar partajul si iesirea din indiviziune sa fie realizata prin mediere.

Medierea, desii inca putin folosita la noi ofera niste avantaje destul de mari, cheltuieli mai mici ca la notariat, rapiditate, in cazul intelegerii partilor realizarea imediata, etc.

Adica daca exista un partaj succesoral si/sau o iesire din indiviziune, nu ar fii mai bun si econom o mediere in instanta. Adica se depune cererea de deschidere a succesiunii sau a partajului succesoral si pana la primul termen, partile daca se inteleg fac un acord de mediere pe care il depun in primul termen si au sanse sa nu mai plateasca nici taxa judiciara de timbru, am vazut cazuri. Ieftin, destul de rapid si eficient (castig-castig).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Mediere-succesiune divele divele Se poate face succesiunea prin mediator? Daca da, ce acte sunt necesare? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)
Mostenire Traila Traila Buna! sintem 3 frati ,parinti decedati amindoi,avem doua pozitii doua case ,o casa este trecuta in cartea funinciara pe toti trei frati .una este trecuta pe ... (vezi toată discuția)