avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 retragere asociat
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

retragere asociat

Am o problema si anume vreau sa ies dintr-o societate unde sunt si administrator pentru ca m-am despartit de asociatul meu...eram si iubiti :( si acum el nu vrea sa vina sa semneze actele pentru cesiunea de parti sociale..respectiv sa primeasca partea mea de 50% din firma...am inteles ca mai sunt ai alte modalitati si anume in baza unei hotărâri a tribunalului, pentru motive temeinice, cand actul constitutiv nu prevede nimic in acest sens sau când nu se realizează acordul unanim. Care ar fi acele motive temeinice si cum se procedeaza..care sunt pasii de urmat pentru a ajunge la aceasta hotarare a tribunalului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 19:15, 5 Iulie 2008
buna ziua,

renuntarea la calitatea de administrator se poate face prin depunerea demisiei care, fiind un act unilateral, nu necesita acordul societatii sau a asociatilor.

In ceea ce priveste retragerea din societate, cred ca in momentul in care veti depune demisia, asociatul dumneavoastra isi va reconsidera pozitia. In caz contrar va trebui sa va adresati Tribunalului in circumscriptia caruia este inregistrata societatea pentru a se constata retragerea dumenavoastra si drepturile de care beneficiati in urma retragerii.

Ca temei legal, Legea 31/1990, art.226, care prevede ca retragerea unui asociat din societate a unui asociat se face:
Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal


Practica instantelor:
- urmare a retragerii din societate, asociatul respectiv are dreptul la beneficii şi la suportarea pierderilor până în ziua retragerii sale, cuvenindu-i-se pentru părţile sale sociale o sumă de bani echivalent al cotei
de participare la capitalul societatii raportat la valoarea activului net deţinut de societate, calculată după ultimul bilanţ aprobat.
-drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate se calculează în raport de valoarea reală a activelor de la data retragerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Cum pot iesi dintr-un srl cu actionariat 50% la 50%? ContSters277603 ContSters277603 Suntem 2 asociati iar relatiile sunt tensionate.Firma este infiintata de 12 ani si are ca domeniu de activ.constructii si exploatare materiale de ... (vezi toată discuția)
Cum pot renunta la firma daca asociatul tot amana drumul la notar in vederea cedarii partilor? Andyx Andyx Cum pot renunta la firma daca asociatul tot amana drumul la notar in vederea cedarii partilor? (vezi toată discuția)