avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunarea generala, comitetul executiv si sistemul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunarea generala, comitetul executiv si sistemul propriu de penalizari

Topicul "penalitatile se sterg integral"
www.avocatnet.ro/content/for...
contine o dezbatere aprinsa cu privire la sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari. Cu acest prilej moderatorii au demonstrat in baza art. 30 lit.j din Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari ca este atributul comitetului executiv.

Va supun dezbaterii urmatorul aspect, derivat din legea 230/2007 care la art.27 lit.c care prevede ca Adunarea generală adoptă şi modifică bugetele de venituri şi cheltuieli.

Consider ca legiuitorul nu a armonizat cele doua prevederi, intrucat veniturile din penalizari sunt o componenta a Bugetului de venituri si cheltuieli a carui aprobare intra in competenta adunarii generale.

In consecinta, comitetul nu poate aproba un venit care nu a fost prevazut prin buget...

Astept cu interes comentariile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:06, 11 Ianuarie 2012
Conform art 30 lit c) din L nr 230/2007 comitetul executiv intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli

Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;


Va rog sa dezvoltati ideea.
Din punctul meu de vedere, aprobarea BVC este de competenta adunarii generale care poate sa isi insuseasca sau nu proiectul intocmit de Comitetul executiv.
eliasav a scris:

In consecinta, comitetul nu poate aproba un venit care nu a fost prevazut prin buget...

Nici comitetul executiv, nici adunarea generala nu aproba "un veit" sau, concret, veniturile din penalizari. Acestea vin fara aprobarea cuiva, prin aplicarea sistemului propriu de penalizari.
Constructia bugetului de venituri si cheltuieli pleaca de la stabilirea cheltuielilor, a nevoilor pentru perioada urmatoare.
Chiar daca-i spunem BVC, adunarea generala aproba cheltuielile si nu veniturile. In adunarea generala se pune la vot o reparatie majora (dezbaterea axandu-se pe necesitatea si dimensiunea financiara a acesteia), eventual, cu fondul de reparatii aferente.
Constructia BVC are la baza executia BVC din anul incheiat tinandu-se cont de modificarea prognozata a preturilor...
In adunarea generala nu se pun la vot veniturile, indiferent de unde ar proveni acestea. Se poate discuta despre veniturile din orice sursa, in primul rand pentru informare, dar nu hotaraste adunarea generala cum se folosesc si repartizeaza aceste venituri. Modul de folosire si repartizare a fondurilor, inclusiv a veniturilor din penalizari sunt stabilite prin HG 1588/2007 si nu are ce aproba adunarea generala.
Putem discuta zile intregi, dar esenta este una indiferent de persoana juridica ce-si intocmeste BVC: adunarea generala a proprietarilor, a actionarilor, a asociatilor isi canalizeaza dezbaterile si pun la vot cheltuielile, nu veniturile.
"Chiar daca-i spunem BVC, adunarea generala aproba cheltuielile si nu veniturile"

"...nu hotaraste adunarea generala cum se folosesc si repartizeaza aceste venituri."

scotand din context cele doua afirmatii de mai sus, am putea trage concluzia ca rolul adunarii generale este de decor...
Iar, in fapt, comitetul executiv conduce asociatia, iar rolul adunarii generale este de a fi informat.

sa recapitulam, din discursul distinsului coleg, inteleg ca, in fapt, proprietarii se constituie intr-o asociatie in scopul de a-si incredinta patrimoniul comitetului (era sa scriu grup bine intentionat) care sa gestioneze eficient fondurile si patrimoniul asociatiei.

Personal, nu am gasit in legea 230/2007 o precizare cu privire la faptul ca apobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli se reduce la aprobarea cheltuielilor...
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
nu e adevarat. legea spune ca toate actiunile comitetului trebuie stabilite si aprobate de adunarea generala

Alte discuții în legătură

Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Mandat presedinte asociatie proprietari? oret20 oret20 Buna ziua, am si eu o intrebare!! suntem o asociatie de proprietari cu 30 apartamente, si avem un presedinte in functie ales timp de 15 ani consecutiv. Acest ... (vezi toată discuția)
Administrare condominiu poparlan poparlan este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei (vezi toată discuția)