avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune, al doilea proprietar plecat in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune, al doilea proprietar plecat in strainatate de peste 25 de ani

Sunt proprietar al unui imobil (casa+teren) - cota 4/5. Pe acelasi imobil mai este proprietar un unchi - cota 1/5. Imobilul a apartinut bunicilor, fiind lasat mostenire tatalui si unchiului meu aproximativ in anii `80. Aproximativ in 2010 tatal meu mi-a transmis dreptul de proprietate asupra partii sale din imobil prin contract de vanzare cumparare, cu drept de uzufruct viager.
Incepand cu anii `80, imobilul a fost locuit in exclusivitate de parintii mei, unchiul fiind plecat in strainatate si domiciliind acolo. Precizez ca unchiul nu a contribuit niciodata cu nicio suma de bani in vederea achitarii taxelor si impozitelor pentru imobil, de asemenea nici pentru intretinerea sau imbunatatirea imobilului, cu alte cuvinte niciun fel de cheltuiala legata de acest imobil.
Acum cateva zile am primit notificare de la unchi, prin intermediul avocatului, sa ne prezentam la un notar in vederea iesirii din indiviziune, iar intelegerea amiabila este aproape imposibila. Prin urmare, as avea cateva intrebari:
1. Prin ce mod (expertiza, evaluare etc.) se poate stabili suma de bani pe care trebuie sa o platesc catre unchi in vederea obtinerii cotei-parti ale sale din imobil? La acest calcul, in mod normal, valoarea casei ar trebui sa tinda spre zero, intrucat aceasta ar fi ajuns paragina daca eu si parintii nu ne-am fi ingrijit de ea timp de aproape 30 de ani, nu?
2. Exista posibilitatea divizarii acestui imobil (casa+teren), conform cotelor-parti, astfel incat unchiul sa poata intra in posesia in natura a dreptului sau de proprietate?
3. In cazul ajungerii in instanta este posibil sa se treaca la vanzarea imobilului catre terti prin licitatie?
4. Cum ar trebui sa procedez, pe pasi, in vederea incheierii cat mai rapid a acestei situatii si, bineinteles, plata unei compensatii cat mai mici pentru unchi?
Va multumesc anticipat!

P.S. M-am interesat la un notar public si am aflat ca valoarea minimala pentru imobilele supuse instrainarii si partajarii este de 15lei/mp in cazul imobilului meu. Oare aceasta este suma care se ia in calcul de instanta la calculul sultei?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:11, 20 Aprilie 2011
Buna ziua, stimate domnule Marian Popescu.
Fata de cele prezentate de dumneavoastra, ati intrebat notarul si de posibilitatea invocarii uzucapiunii de la 10 la 20 ani (de scurta durata, tinand cont ca unchiul dumneavoastra nu s-a manifestat in nici un fel timp de 25 ani, iar dvs si inaintea dvs parintii, inteleg ca ati manifestat o posesie utila, neintrerupta, publica si neviciata - ma refer la partea ce ar fi revenit unchiului dvs), eventual - daca este cazul- de posibilitatea invocarii jonctiunii posesiilor (desi nu cred ca ar mai fi cazul, dat fiind cei 25 ani de la moartea bunicilor dvs)?.
Nu va pot spune deocamdata mai multe, intrucat nu sunt un practician al dreptului (am terminat doar Facultatea de Drept) si unde nu te pricepi e de preferat sa nu-ti dai prea mult cu parerea.
Sper sa va fie de folos aceasta idee.
Succes in rezolvarea problemei pe care o intampinati!:luck:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Cristina I., utilizator
Certificatul de mostenitor nu constituie just titlu deci nu e indeplinita conditia acestuia. CSJ 459/1993
Pentru uzucapiunea de la 10 la 20 de ani este necesara buna-credinta a posesorilor si un just titlu- nici una din conditii nu este indeplinita
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile primite pana acum, insa in legatura cu uzucapiunea am fost deja la un avocat si mi-a spus ca nici nu se pune problema.
Cel mai mult in speta mea ma intereseaza sa aflu cine si in ce mod face calculul sumei de bani (sulta am inteles ca se numeste) pe care trebuie sa o platesc unchiului pentru a deveni unic proprietar. Din pacate, va reamintesc faptul ca intelegerea amiabila nu este posibila.
Va multumesc pentru atentia acordata!
ar trebui sa promovati o actiune care sa aibe ca obiect iesirea din indiviziune, se va face o expertiza de evaluare iar instanta va decide cat va fi sulta pe care trebuie sa o platiti unchiului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune apartament rosa_weigand rosa_weigand Mama mea detine in indiviziune cu bunica un apartament. Acolo locuiesc bunica si un unchi. Se poate considera ca timpul pentru ajungere la termenul de ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune simona dan simona dan Buna ziua, in anul 2007 tatal meu a decedat, iar in urma succesiunii am dobandit 1/4 din casa si curtea unde locuia. Parintii mei au divortat de mai bine de 7 ... (vezi toată discuția)
Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)