avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare accelerata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare accelerata

Buna ziua,

care sunt conditiile pentru a incadra un mijloc fix la amortizare accelerata.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 09:30, 21 Aprilie 2011
Codul fiscal:
Art. 24.
(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determină conform următoarelor reguli:
a) în cazul construcţiilor, se aplică metoda de amortizare liniară;
b) în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al maşinilor, uneltelor şi instalaţiilor, precum şi pentru computere şi echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară, degresivă sau accelerată;
c) în cazul oricărui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă.
...
CONCLUZII:
Conform legii trebuie facuta distinctia intre amortizarea contabila si cea fiscala astfel chiar daca atat OMFP 3055/2009 cat si Legea 15/1994 republicata permit utilizarea oricareia dintre cele 3 metode de amortizare: liniara, degresiva sau accelerata.
Din punct de vedere fiscal insa prevederile Codului Fiscal coroborate cu Legea 15/1994 conditioneaza stabilirea amortizarii fiscale astfel:
1) Amortizarea liniara sau degresiva conform prevederilor din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal in functie de hotararea de administraţie al agentului economic sau responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ. (art.24, alin.6 lit.c Cod Fiscal si art.19 din Legea 15/1994)
2) Amortizarea in functie de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice, pentru cele achiziţionate după data de 1 ianuarie 2004 (art.24, alin.11 lit.f Cod Fiscal)
3) Amortizarea accelerata este permisa numai in conditiile in care este aprobata de către direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, la propunerea consiliului de administraţie al agentului economic sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului (art.19 alin.2 Legea 15/1994) in conditiile prezentarii documentatiei prevazute in Normele Metodologice de aplicare a Legii 15/1994 republicata.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizarea accelerata Milioaralau Milioaralau Cum se aplica amortizarea accelerata? Si cand? Doar in primul an de la intrarea imobilizarilor in patrimoniu, sau se poate si in exercitiile financiare ... (vezi toată discuția)
Raportare contabila semestriala Bocsa Covilca Bocsa Covilca SRL cu activitatea suspendata in mai 2009 nu a desfasurat deloc activitate de la infiinare trebuie sa depuna raportarea semestriala? Pentru o I.I. s-a ... (vezi toată discuția)
Amortizare accelerata lacramiu lacramiu BUNAZIUA , IN CE CONDITII POT CALCULA AMORTIZARE ACCELERATA PENTRU ACHIZITIE AUTOTURISM ? AM INTELES CA TREBUIE SA INREGISTREZ O CERERE LA FINATE IN ACEST ... (vezi toată discuția)