avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti cu o problema.Pana in august 2010 am fost in somaj si numai din martie anul acesta am gasit din nou ceva de lucru cu contract.Acum am fost bolnava,o raceala puternica cu amigdalita si febra de 38 de grade si am fost la medic,care mi-a dat concediu medical 5 zile.Stiu ca angajatorul nu are baza de calcul sa imi poata calcula concediul pentru a primii indemnizatie,dar ma gandesc ca acest concediu poate motiva zilele,pentru a nu avea zile nemotivate.Va rog sa ma lamuriti cum se procedeaza in aceasta situatie.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:16, 21 Aprilie 2011
Ce cod are medicalul?
1. Din OUG 158/2005:
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 9. - Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

Art. 10.
...
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).

2. In cazul in care nu indepliniti conditiile legale pentru plata concediului medical atunci certificatul medical va poate ajuta sa solicitati angajatorului un CFP pe acea perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical mihaela_gabriela mihaela_gabriela Buna ziua, am angajat o persoana, incepand cu 03/06/2015 iar in data de 29/06/2015 a fost internat pentru hepatita virala acuta de tip b... i se plateste ... (vezi toată discuția)
Concediul medical in prima luna de angajare ramona_i ramona_i Buna ziua! Pe data de 6 aprilie 2010 am fost angajata la o firma, iar pe data de 3 mai 2010 am intrat in concediu medical deoarece am descoperit ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Concediu medical meandy meandy Buna ziua, Sunt noua pe aici si poate ma ajuta careva si pe mine. In perioada martie 2009- iulie 2009 am fost angajata (cu carte de munca) dupa care nu am ... (vezi toată discuția)