avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In urma decesului tatalui am fost repartizati unui notar pentru succesiune.Aceasta s-a realizat in 2005 fara participarea unui membru (verisoara infiata de parintii mei pe care am considerat-o mereu ca verisoara,si nu ca sora )Suntem 3+1 frati si mama.Aceasta sora ne ameninta cu instanta. Intre noi,cei 3 ,am stabilit ca-i vom da si verisoarei ceva cand va fi sa vindem apartamentul,dar daca ea continua cu amenintarile ne gandim s-o excludem de tot.Ce posibilitati legale sunt ?
Cel mai recent răspuns: gigidiri , utilizator 11:17, 16 August 2011
chiar nu poate nimeni sa-mi explice ? sunt in raspunsuri doua pareri diferite.multumesc
1. Avand in vedere ca verisoara a fost adoptata ea are prin prisma acestei adoptii calitatea de mostenitor al tatalui dvs.
2. Nu ati spus daca verisoara/sora a acceptat in termenul legal de 6 luni de la deces mostenirea printr-o declaratie autentica la notar ori prin actiuni care pot fi caracterizate ca acceptare tacita.
3. Daca sora dvs. nu a acceptat printr-o declaratie autentica la notar mostenirea ori prin actiuni care sa fie caracterizate ca fiind acceptare tacita atunci a devenit străină de succesiune si nu are nici un drept.
4.Daca sora a acceptat mostenirea, chiar si fara ca dvs. sa stiti atunci are dreptul la mostenire si se poate adresa instantei de judecata pentru anularea certificatului de mostenitor si obligarea notarului la eliberarea unui nou certificat care sa respecte cota rezervatara a verisoarei/sorei dvs.
5. Renuntarea la mostenire nu se poate face in favoarea cuiva ci fata de mostenire.
6. Mama dvs. ar putea sa va vanda partea ei din mostenire dar la decesul mamei, sora/verisoara va putea contesta actul in instanta ca donatie mascata care i-ar incalca rezerva succesorala.
7. Daca va vine in minte ca mama sa anuleze adoptia va spun de pe acum ca legea si o hotarare a CCR nu permite decat adoptatului sa renunte la adoptatari si nu invers.

Later edit: Mamei ii revine 1/4 din mostenire si descendentilor restul de 3/4 din mostenire.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am urmatoarea speta. mama mea a mostenit pe verioasa ... Alexandrustephanescu Alexandrustephanescu Buna ziua, am urmatoarea speta. Mama mea a mostenit pe verioasa sa primara in calitate de unic mostenitor legal (eu fiind mostenitor testamentar ... (vezi toată discuția)
Cumparare drept la mostenire trifoicupatrufoi trifoicupatrufoi Doresc sa cumpar dreptul la mostenirea ramasa in urma decesului matusii mele de la singurul ei mostenitor direct verisoara mea.Este vorba de un titlu de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)