avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... noua modificare a L.10/2001 de catre Camera ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

noua modificare a L.10/2001 de catre Camera Deputatilor din 24.06.2008

Parintii mei au cumparat in baza L..112/1995 un imobil situat intr-o casa nationalizata din Sinaia, in anul 1997 si au achitat o suma de bani frumusica la acea data.Au trecut peste 10 ani de la incheierea contractului de vanzare-cumparare intre primarie si parintii mei si sper sa nu mai fie probleme cu fostii proprietari. Cu toate ca acestia au depus notificare in termenul legal nici pana in prezenr aceasta notificare nu a fost solutionata de Primarie deoarece nu au adus acte doveditoare de proprietate. ACEASTA LEGE ESTE IN FAVOAREA CELOR DE BUNA-CREDINTA care au cumparat aceste locuinte. Am o intrebare pentru cei interesati care cunosc legislatia referitoare la retrocedari: CE SE VA INTAMPLA CU TERENUL AFERENT CASEI CUMPARATE,teren cu destinatie de curte,PENTRU CARE AM PLATIT CHIRIE ADMINISTRATIEI LOCALE,conform contractului initial de chirias? Sunt 100 mp si vreau sa-i cumpar de la Primarie!
Cel mai recent răspuns: cold , utilizator 15:32, 28 Iunie 2008
V-am raspuns in mesajul privat.
Cu stima, avocat Hornea M.

:offtopic: Doamna Hornea, acesta este un forum public si nu un loc pentru a cunoaste oameni in privat. Asa incat, regula este ca vorbim public, pe forum.
Aici nu se obtin clienti. Dealtfel, majoritatea celor care apeleaza la acest forum nu vor apela si la avocat...
Avand in vedere Regulamentul forumului, va rog sa nu va mai faceti astfel de reclama fara acordul admin. Multumesc frumos pentru intelegere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
buna seara
m-ar interesa si pe mine un raspuns
bunica mea a cumparat o casa cu legea 112 in anul 2000, casa in care ea a fost chiriasa . Dupa moartea ei parintii mei au primit-o mostenire. prin 2001 proprietarul a facut o notificare la primarie de revendicare , i s-a stabilit niste sume de despagubire pe care el , proprietar , nu a intrat in posesia lor ( ori nu a fost de acord ) . in 2004 a mai facut o cerere la primarie si i s-a acordat terenul plus o parte din imobil mai putin casa cumparata de bunica mea cu legea 112 , a facut o cerere si pentru restituirea acestui imobil dar i-a fost respinsa .
intrebarea mea mai poate castiga casa cumparata de bunica mea cu legea 112 ( un amanunt in contractul de vanzare - cumparare bunica mea avea trecut atat imobilul cat si terenul de sub ea )
cu stima cold
In 2004 sau in 2005 dupa aparitia L nr 247? Si cand spuneti ca i s-a acordat terenul plus o parte din imobil, va referiti la tot terenul, inclusiv cel de sub casa bunicii? Sau la restul de teren ramas liber, fara cel de sb casa bunicii? Daca restituirea s-a facut fara acel teren nu aveti probleme, dar daca nu... In 2004/2005 a facut o noua cerere, dar de primit cand a primit titlul? In situatia in care a obtinut o restituire si a terenului de sub casa va trebui sa gasiti o modalitate de a anula titlul lui asupra terenului dvs. si asta se poate face doar prin instnta.
Cat priveste casa - puteti sta linistiti. In acest moment chiar nu mai are vreo posibilitate de a cere restituirea acesteia, notificarile anterioare au fost deja solutionate (interesant ar fi de stiut data cand a primit titlul si daca a fost contestat intre timp).
in curte suntem doua familii , una care a cumparat casa cu legea 112 cealalta nu . cand proprietarul si-a revendicat el a primit partea de imobil de la cealalta familie care nu cumparase plus terenul ramas liber din jurul casei ( fara cel de sub casa bunicii mele) . primeste raspuns la notificari in octombrie 2006 si este pus in drepturi in februarie 2007 prin proces de predare primire fiind obligat sa respecte dreptul de acces pentru celalalt coproprietar ( unde pot afla care este dreptul meu de acces sau cum este delimitat terenul pe unde eu am acces) . va multumesc
cu stima cold
Cereti de la primarie sau de la entitatea care l-a repus in drepturi o copie dupa dispozitia de restituire. Aveti acest drept in virtutea faptului ca vi se recunoaste o cale de acces. In functie de cum e pozitionata casa dvs fata de restul proprietatii lui va puteti da sema care este calea de acces. Trebuie sa puteti intra si sa traversati curtea spre locuinta, sa va permita accesul unei masini a salvarii pana in pragul usii la nevoie, etc. S-ar putea trasa o linie imaginara la nevoie (servitute de trecere), prin intelegere sau prin instanta, dar s-ar putea sa va puna sa platiti pentru asta. Nu puteti delimita un spatiu pe care doar il folosi cand proprietarul este un altul. Daca va intelegeti bine cu el lasati lucrurile asa cum sunt. Si urmasii lui si ai dvs vor fi tinuti de aceleasi intelegeri scrise su nu. verificati totusi la primarie sau la instanta daca acea dispozitie nu a fost cumva contestata si sa existe vreun dosar pe rol pe undeva si sa aflati prea tarziu!

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate Dark_Guy Dark_Guy Buna Ziua! Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil legea 112 cristeo cristeo Buna ziua. As dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie. Dorim sa cumparam un apartament. Stim despre el ca a fost achizitionat de proprietar in primii ani ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire qPsycs qPsycs Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat, o lamurire, orice. Nu ma pricep la asa ceva, d-asta am si apelat la acest forum. Deci, sa va prezint situatia : In ... (vezi toată discuția)