avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In legatura cu divortul si partajul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In legatura cu divortul si partajul

Cererea pentru partaj o depun cand este infatisarea pentru divort?
De incheiat tranzactie nu cred ca poate fi vorba, abia am reusit sa intru in posesia procurii, el nu este in tara de 8 ani si nici nu va veni, platesc dupa urma lui 2 executari silite.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
monica38, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 18:25, 28 Aprilie 2011
In temeiul articolului 132 din Codul de procedura civila, cerera de chemare in judecata poate fi modificata (se socoteste a fi modificata cand reclamantul se raporteaza la imparteala bunurilor proprietate comuna devalmasa , dobandite de la data incheierii casatoriei )pana la prima zi de infatisare.

Prima zi de infatisare reprezinta momentul procesual la care partile, fiind legal citate, pot pune concluzii.

Fata de imprejurarea ca sotul dumneavoastra este in strainatate , instanta de judecata , conform art . 95 din Codul de procedura civila, va dispune citarea prin publicitate , intr-un ziar de larga circulatie, cu cel putin 15 zile inainte de termenul de judecata acordat.
( acesta va fi termenul pana la care poate fi intregita actiunea introductiva de instanta ).


Prezenta paratului nu este obligatorie (cu privire la interogatorie, instanta de judecata va dispune aplicarea articolului 225 din codul sus amintit si va socoti lipsa raspunsurilor drept marturisire sau inceput de dovada).

Tranzactia , insa , poate fi perfectata numai daca exista o procura speciala in acest sens sau daca paratul este prezent si isi exprima acordul de vointa.
Taxa judiciara de timbru trebuie platita , cuantumul fiind de 3 % din valoarea masei partajabile pretuite provizoriu.

Avand in vedere dispozitiile legii 146/ 1997 , aceasta suma de bani platita nu va mai fi restituita.

In caz ca traiul zilnic al dumneavoastra este primejduit prin aceasta plata, puteti face o cerere de ajutor public judiciar, motivat de acest aspect, atasand insrisuri doveditoare.

Este necesara si o declaratie pe proprie raspundere , care poate fi si una olografar, in care sa mentionati ca in ultimele 12 luni nu ati beneficiat de aceasta scutire.

Succes.
Multumesc frumos.
Pt. Cassy:
Restituirea taxei judiciare de timbru se face in baza art. 63 din Legea 192/2006 privind medierea, astfel cum a fost modificata prin legea 370/2009:
Art. 63
(1) in cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
Ca atare, afirmatia facuta are baza legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate solutiona un partaj prin mediere ? avraj avraj Art.61 (1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii,solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc la initiativa partilor.........cu privire la ... (vezi toată discuția)
Divort + tranzactie partaj elenusht elenusht Buna ziua, Sunt in curs de divort, fara copii si am ajuns cumva la o intelegere in ceea ce priveste partajul. Urmeaza a doua infatisare a divortului unde ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)