avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate solutiona un partaj prin mediere ?

Art.61
(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii,solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc la initiativa partilor.........cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii
INTREBARE
Potrivit acestui articol de lege, in urma unei sentinte definitive de divort, poate fi solutionat partajul prin mediere ? Care e procedura ?
Daca masa partajabila cuprinde si imobile se face aplicarea art.58 din legea nr 192/2006:
(4)In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privata privind bunuri imobile, partile vor prezenta acordul redactat de catre mediator notarului public sau instantei de judecata pentru indeplinirea conditiilor de fond si forma impuse de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(5) Obligatia prevazuta la alin 4 se aplica in toate situatiile in care legea impune, sub sanctiunea nulitatii, indeplinirea unor conditii de fond si forma
(6) In cazul in care legea impune indeplinirea conditiilor de publicitate, notarul public sau instanta de judecata va solicita inscrierea contractului autentificat, respectiv a hotararii judecatoresti in Cartea funciara.
Exact asa. Conform legii taxelor de timbru 3% din valoarea masei partajabile trebuie platit in cazul in care un partaj se efectueaza pe cale judecatoreasca.Vezi anexa A.

In cazul in care partajul se face la mediator, taxa judiciara de timbru se restituie integral iar costul partajului se reduce considerabil. Acesta ar fi unul din multele avantaje pe care medierea le aduce chiar daca inca nu a fost cunoscut pana acum acest lucru.Vezi anexa B.

Stiu, agentii imobiliari vor spune ca acelasi lucru se putea pana in 2010 cu o tranzactie care se depunea la prima infatisare si care deasemenea ducea la restituirea taxei de timbru judiciar. Numai ca, Mica Reforma in Justitie ( legea 202/2010), abroga articolul de legea care permitea acest artificiu .Vezi anexa C.

Deasemenea, notarii sau avocatii vor sari sa spuna ca mediatorii nu pot face un partaj fara o actiune in instanta si ca la mediator numai se ajunge la un acord cu privire la impartirea masei partajabile urmand ca hotararea sa fie emisa in urma unei actiuni de partaj depusa la judecatorie.

Nimic mai corect. Insa avantajul ramane acelasi iar costurile reduse se datoreaza depunerii la prima infatisare a acordului obtinut la mediator care trebuie sa contina o stampila de mediator autorizat precum sipozitia acestuia in tabloul mediatorilor. Actiunea in instanta poate fi depusa personal de orice cetatean iar timpul de asteptare pana la primul termen este compensata de reducerea cheluielilor care nu sunt deloc de neglijat.

Acum stii de ce trebuie sa tii minte unde gasesti un mediator autorizat ?

Anexa A

Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru:
Art. 3.-Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza astfel:

- stabilirea masei succesorale ? 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport ? 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
- cereri de reductiune a liberalitatilor ? 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor;

- cereri de partaj Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1); ? 3% la valoarea masei partajabile.

Anexa B

Art 63 din Legea Medierii 192/2006

(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Anexa C

Legea 202/2010 (Mica reforma in Justitie) care a intrat in vigoare incepand cu data de 25.11.2010 a abrogat fostul articol din Legea taxei de timbru (146/1997 actualizata)care spunea ca În cazul în care, pân? la prima zi de înf??i?are, p?r?ile încheie tranzac?ie ?suma achitat? cu titlu de tax? judiciar? de timbru se restituie în întregime.

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)
In legatura cu divortul si partajul monica38 monica38 Cererea pentru partaj o depun cand este infatisarea pentru divort? De incheiat tranzactie nu cred ca poate fi vorba, abia am reusit sa intru in posesia ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doineamariana doineamariana Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in ... (vezi toată discuția)