avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea

buna ziua. tatal meu a murit in iunie 2009, si am ramas eu (fiul), mama mea si o sora vitrega (dupa tata). sora mea vrea sa vanda casa in care locuim (ea locuind in casa mamei ei) ca sa o despagubim, dar eu si mama nu vrem sa o vindem.ne poate obliga sa o vindem prin instanta? (inca nu am inceput succesiunea pentru ca e foarte scumpa) si cat la suta se adauga impozit pe an daca trece termenul de 2 ani de la deces? ce cale ar fi mai ieftina, la notar sau in instanta?
precizez ca nici eu, nici mama si nici sora mea nu suntem trecuti in contractul casei
Cel mai recent răspuns: alex-d , utilizator 21:46, 27 Aprilie 2011
dupa cum se vede treaba, veti dezbate succesiunea in instanta, daca nu va intelegeti cu sora dvs. incercati sa mergeti impreuna la un mediator, daca incheiati o tranzactie prin acesta, va puteti recupera taxa de timbru
va trebui s-o despagubiti, daca va doriti casa si nu doriti sa se vanda
Cea mai ieftina este calea medierii in conformitate cu legea 192/2006. Si asa cum bine spunea un domn avocat de aici, macar pentru asta sa fie interesanta medierea, pentru costurile mici pe care le implica in raport cu alte cai de rezolvare a problemelor. Asa ca daca doriti puteti apela la procedura medierii, puteti apela la o sedinta de INFORMARE GRATUITA cu privire la mediere in conformitate cu prevederile legale. Accesand siteul www.cmediere.ro, din Tabloul mediatorilor va puteti alege orice mediator autorizat care sa va explice cum se pot rezolva lucrurile prin mediere.
In alta ordine de idei, daca toti veti mosteni acea casa, atunci nimeni nu poate fi tinut sa locuiasca in indiviziune, fapt pentru care ar putea cere vanzarea casei si impartirea banilor sau sa o despagubiti(fara sa vindeti casa) cu partea ei de bani ce i se cuvin!
dar e obligatorie vanzarea casei, atata timp cat poate sa vina si ea sa locuiasca aici?(mai sunt doua camera separate de casa)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
alex-d, utilizator
O putea sa vina, dar daca nu vrea? Nimeni nu o poate obliga!
si ma poate obliga sa o despagubesc daca ea nu vrea sa stea aici? ciudate legi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in urma succesiunii marcy74 marcy74 Buna ziua, Mama mea se confrunta cu urmatoarea problema:in luna iunie 2010 s-a realizat succesiunea de pe urma mamei sale,fiind 3 mostenitori de drept:mama ... (vezi toată discuția)
Partaj dana_jeje dana_jeje In urma decesului tatalui meu a ramas mostenire 1 casa la tara+teren din care eu am 3 parti si una in bucuresti care eu am o parte! casa de la tara fiind casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariaadelina mariaadelina buna ziua,sunt antr-o succesiune dupa tata cu sura si cu mama mea.sora e dispusa sa ami cedeze partea ei dar notarul i-a atribuit o suma fabuloasa!!!!....pe ... (vezi toată discuția)