avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Freelancer in IT - Intreprindere Individuala? Cum?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Freelancer in IT - Intreprindere Individuala? Cum?

Buna ziua,

Doresc sa-mi deschid o intreprindere individuala, ca freelancer in IT (activitati legate de pagini web, portaluri, etc.), in trecut am mai fost PFA tot in acest domeniu.

Nelamuririle, intrebarile mele ar fi...

(1) - Inteleg ca se poate plati impozit la norma de venit, trimestrial si nu sunt obligat sa tin contabilitate in aceasta situatie.
Dar: trebuie sa demonstrez sursa veniturilor, tranzactiile in vre-un fel? Nu am aceasta posibilitate. Fiindca: activitatea mea presupune ca banii sa soseasca direct in cont bancar, in banca, deci nu exista niciun contract, nici factura nici nimic.
Ar urma sa realizez venituri din web design, programe de afiliere, reclame online, etc. pt. care partenerii straini nu emit niciun document.
Totul se desfasoara prin transfer bancar...

(2) - In trecut exista forumlarul de "Declaratii de Incasari Externe", dar cu mai multi ani in urma in banca mi s-a spus ca pt. sume mici, de genul 500-800 EUR, "nu trebuie".
Ce ar trebui sa stiu despre acest aspect? Asadar, as avea venituri dinafara tarii, probabil de oriunde de pe glob...

(3) - Traiesc in locuinta parintilor iar, aceasta va fi si sediul intreprinderii individuale. Trebuie sa am un document ca parintii imi permit sa folosesc locuinta ca si sediu? Este pe numele lor: ambii sunt proprietari.
Daca da, atunci, trebuie sa cer semnatura de la ambii parinti? Sau ajunge doar unul?

(4) - Inteleg ca la norma de venit nu pot face deduceri. (?)

(5) - Impozitul pe care-l voi plati va fi 16 % / TRIM. din TOTAL NORMA? Adica exista o suma (sa zicem 10000 RON este norma la codul meau CAEN, atunci impozitul va fi 16000 RON/4 pe TRIM.?)

(6) Din cate inteleg, trebuie sa mai platesc din cai 100000 RON (norma anuala) 31,5 % CAS (pensie), 10,5 % CASS (sanatate), 0,5 % contrib. somaj.
Toate aceste sume se deduc din TOTAL NORMA?
Procentele acestea sunt corecte?
Stiu ca CASS si pensia sunt obligatorii, dar si ajutorul de somaj?

(7) - Intreprinderea individuala va fi SRL?

(8) - Intreprinderea individuala este persoana juridica?

(9) - Inteleg ca daca ating plafonul de 35.000 EUR VENIT sau CIFRA DE AFACERI (?) pe an, atunci va trebui sa platesc TVA?
Alte limite mai sunt pana la 35.000 EUR?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: popfran90 , utilizator 21:33, 28 Aprilie 2011
d-nule consultant fiscal, va rog sa "consultati" cu atentie codul fiscal si sa retineti faptul ca intreprinderea individuala este o persoana impozabila.
art. 127 cod fiscal
Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

de asemenea, va recomand sa cititi cu atentie si art. 153^1.
va multumesc!
popfran:
1. trebuie sa emiteti facturi, in baza unor note de comanda sau contracte de prestari servicii, indiferent cum primiti banii. clientul dvs. are nevoie de o factura pentru a-si justifica cheltuielile efectuate.

2. nu puteti da un nume, va fi numele si prenumele dvs., iar daca mai exista asa ceva inregistrat, si initiala tatalui.

3. nu veti fi platitor de tva in romania, dar asa cum am mai precizat, trebuie sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar si sa va inscrieti in ROI, inainte de prestarea serviciilor catre clienti din UE.
Mi se pare cam greu cu documentele, chiar imposibil. As putea cere probabil documente care dovedesc ca "colaboram", dar nu cred ca voi putea emite of factura pt. giganti, precum Google. In nici un caz nu lunar.

Si daca trebuie sa emit factura, cum emit? Exista un model sau software? Fiind vorba de artivitati IT...

Apoi: cum ar fi cel mai simplu sa gasesc denumire pt. activitatea mea, fara sa fie numele meu? De fapt, de asta doream I.I. in loc de PFA... crezand ca-i pot da nume.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
popfran90, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit tva mik_zoltan mik_zoltan Sunt PFA cu norma de venit. Venitul meu vine in proportie de 100% din strainatate prin transfer bancar. (tara UE) Am inteles ca daca depasesc cota de norma ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)