avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actul de donatie intre soti se poate revoca?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actul de donatie intre soti se poate revoca?

Suntem casatoriti de 15 ani si in urma casatoriei nu a rezultat nici un copil.Sotul si-a construit o casa inainte de casatorie si ulterior casatoriei am contribuit financiar la modernizarea si imbunatatirea ei si a curtii, anexelor. Mi-a facut act de donatie pe casa.Se poate revoca vreodata acest act?Eu nu pot dovedi cu acte provenienta banilor cu care am participat la casa.Sotul de cand ne-am casatorit nu a lucrat niciodata.
Cel mai recent răspuns: ContSters119659 , utilizator 12:57, 6 Mai 2011
Vanzarea intre soti este prohibita de lege , iar donatia intre soti este revocabila.
Este adevarat , nu poate fi revocata pentru neexecutarea sarcinii , cand este afectata de aceasta modalitate a actului juridic , de ingratitudine sau de survenienta de copil.

Dupa decesul sotului dumneavoastra, liberalitatile ( donatiile si legate ) pot fi atacate de catre mostenitorii rezervatari , in termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii ( marcata de momentul mortii ).

Aceasta categorie a carei rezerva succesorala este protejata de lege sunt cuprinsi copiii si parintii , cat si sotul supravietuitor .

Poate fi perfectat un contract de intretinere, un contract instutitu personae , valabil si in forma consensuala, sotului dumneavoastra incumbandu-i obligatia de a da , de a transmite dreptul de proprietate.

Noul cod civil(dar pe cand?)aduce modificari si in aceasta privinta.Cu privire la drepturile de dispozitie ale sotilor, fiecare sot va putea incheia orice acte juridice cu celalat sot sau cu terte persoane(deci chiar acte de vanzare cumparare intre soti, care acum sunt interzise).In noul cod , acesta prevede includerea in conventia matrimoniala(un lucru nou) a unei clauze de preciput-in baza careia sotul supravietuitor va putea sa ia ,inainte de impartirea succesorala, fara plata, mai multe bunuri comune, prevazute in respectiva clauza(art.333 noul cod).
Totul este sa speram ca poate noul cod va fi pus in aplicare cat mai repede.Pana atnci, referitor la intrebarea initiala, din pacate , donatia poate fi atacata.
Buna ziua!Daca "Survenienta de copii" apare inainte de donatie, actul e revocabil sau nu?Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie allexs96 allexs96 Buna seara, vin cu urmatoare situatie, in anul 2007, am donat un imobil, propietate personala, nefiind casatorit si neavand copii, catre unchiul meu, fara nici ... (vezi toată discuția)