avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociere in cadrul ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociere in cadrul ONG

In cadrul ONG-urilor create prin L26/2000 am constatat in statutul acestora (studiate de pe paginile lor de internet), departajarea membrilor in cadrul asociatiei in:
- Membri Asociati
- Membri de Onoare
- Membri Sustinatori
Toate aceste forme incearca sa departajeze in doua categorii clare membrii cu drept de vot si fara drept de vot, pentru a se pastra controlul in cadrul asociatiei in mana unui grup mai mic de decizie.
Legea 26/2000 sustine ca toti membrii asociatiei au drept egal de vot.
Eu inteleg in acest caz ca si cei care sunt declarati ca "Membru de Onoare" si cei declarati ca "Membru Sustinator" au acelasi drept de vot chiar daca in Statut se specifica altfel. In cazul in care cei care sunt asociati acceptati dar nu au drept prin Statut pot ataca in instanta textul din statut si vor avea castig de cauza.

Va rog sa comentati sa stiu daca am inteles corect interpretarea legi sau este corecta departajarea prin statut cu si fara drept de vot.

Cu multumiri anticipate,
Nod
Cel mai recent răspuns: nod , utilizator 10:27, 3 Mai 2011
O sa fac cateva precizari plecand chiar de la sintacma "membru cu drept de vot". Aici sunt inclusi membrii fondatori, adica cei care au pus bazele asociatiei si ceilalti membrii care doresc sa se alature asociatiei, sa respecte statutul, sa plateasca o cotizatie de membru, sa aleaga si sa fie alesi in cadrul organelor de conducere ale asociatiei. De obicei ca sa ajungi membru trebuie sa depui o cerere prin care-ti exprimi acesta intentie iar cererea e analita de organele de conducere ale asociatiei. Fiecare peroana e evaluata dupa criterii proprii ale fiecarei asociatii. De asemenea sunt criterii clare de aliminare a unui membru din cadrul unei asociatii.
In opozitie cu acestia, in asociatie sunt si membrii sustinatori. Daca vrei, aceasta categorie e anticamera pentru a putea intra in prima categorie. Ei semneaza doar o declaratie de membru sustinator.Ei trebuie sa respecte anumite criterii de legalitate si moralitate stabilite de asociatie rad nu participa la activitatea interna a asociatiei. Pot participa ca voluntari doar la unele activitati.
O categorie aparte sunt membrii de onoare. De exemplu pot fi considerati membrii de onoare fostii presedinti ai unei asociatii cu o istorie mai indelungata, care au insemnat ceva pentru dezvolatarea interna a acesteia dar si pentru raporturile asociatiei cu camunitatea, presa de toate felurile. Pot fi folositi in continuare ca un vector de imagine.
Deci cum sa inteleg clar:
1) Se pot departaja membrii asociati de membrii sustinatori intr-o asociatie creata pe legea 26/2000 din punct de vedere al dreptului la vot ? Adica uni sa aiba drept de vot si altii nu ? Eu cred ca nu se poate si atunci la ce sa ii mai departajez.
Poti privi lucrurile si din punct de vedere al gradului de implicare in activitatile asociatiei. Pot fi membrii sustinatori acele persoane care au o activitate mai sporadica la asociatie. iar ca membrii deplini ii poti selecta pe aceia care se implica mai mult, care au si ceva abilitati si o anumita pregatire care ar putea fi folosite in pregatirea si desfasurarea unor activitati. Pana la urma poate ar trebui sa consideri atragerea lor ca membrii cu drept de vot ca o invitare sa se implice si in procesele de decizie din asociatie. In asociatii cu o anumita vechime sunt proceduri de evaluare mai serioase atunci cand cineva doreste sa devina membru cu drepturi depline.
Va multumesc pentru raspunsuri date.
Astept un raspuns direct care sa respecte conditia de legalitate. Sa imi confirme sau nu dreptul de vot in asociatie indiferent de cum se numesc membrii in asociatie.
Asa ca eu pot sa ii consider .. este vrajeala ca sa facem discutii sa apara mesaje din partea noastra pe forum.
Din moment ce devii membru al unei asociatii legea spune ca ai drept de vot. Deci cum este cu cei care departajeaza membrii in categori de membrii ? Spera sa nu atace nimeni in instanta lipsa dreptului de a vota realizat de departajarea in membrii asociati si membri sustinatori ?
Multumesc celor care ma lamuresc pertinent.
Mihai,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

membrii consiliului director al unei asociatii Dinu-Florin Dinu-Florin Bună ziua! În cadrul asociaţiei noastre sunt patru tipuri de membri: 1 – fondatori; 2- asociaţi; 3- activi; 4 – de onoare. În statutul ... (vezi toată discuția)
Organizarea unui ong nod nod In cadrul unui ONG creat prin L26/2000 am dorii sa infiintam in structura de conducere o comisie de supraveghere a activitatii asociatiei cu atributii de ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)