avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cadastru si intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cadastru si intabulare

Bunica mea are un teren care este mai mic in suprafata decat in titlul de proprietate. As vrea sa fac cadastru si toate actele necesare. Poate fi pusa in posesia terenului care ii lipseste? Cum trebuie procedat sa fac cadastru si restul.....
Cel mai recent răspuns: loredanatenea , utilizator 17:59, 2 August 2011
Bunica ar trebui sa mearga la Comisia care i-a emis titlul de proprietate pentru a vedea daca e vorba de o greseala sau e doar o diferenta rezultata din metodele de masurare (ruleta vs aparat). E bine sa ia cu ea si schita de la documentatia cadastrala pentru a putea fi confruntata cu planul parcelar.
Pe ce baza s-a constatat ca suprafata este mai mica decat cea din titlul de proprietatea?In momentul cand a fost pusa in posesie, inainte de a i se emite titlul de proprietate, s-a intocmit un proces verbal de punere in posesie-faptic, prin intarusare a terenului(deci printr-o masurare).Cine a semnat p.v de punere in posesie?
Apoi, cu un expert topo(nu judiciar), faceti masuratorile cadastrale, conform regulamentelor actuale, si acesta va suprapune planul masurat pe ortofotoplan, pt.corespondenta.Daca este o suprafata mai mica, s-ar putea ca vecinii sa fi intrat cu gardul putin mai mult decat trebuie, pe terenul bunicii.Terenul bunicii, atunci cand l-a primit , deci cand a fost pusa in posesie, a fost ingradit sau lasat liber si s-au putut face modificarile de catre vecini?-caz in care ar urma actiune de granituire si revendicare.In orice caz, numai dupa o masuratoare corecta, precisa, va veti da seama de situatie.
Buna ziua!
Pentru intocmirea documentatiei cadastrale este necesar sa luati legatura cu o persoana fizica/juridica autorizata care sa va masoare terenul si sa va intocmeasca dosarul. Daca nu cunoasteti nici o astfel de persoana, la sediul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din orasul dvs. trebuie sa existe o lista cu toti cadastristii, cu numarul de telefon si adresa lor, iar daca nu ajungeti la OCPI, puteti accesa site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la categoria "autorizati" ( in partea stanga) selectati orasul si vi se afiseaza o intreaga lista sau, in cele din urma, puteti intreba la Primaria din localitatea unde se afla terenul daca au un numar de telefon al unei persoane autorizate.
Va trebui sa aveti pregatite copii legalizate dupa actele de proprietate (titlul, in cazul dvs.), certificat fiscal, adeverinta de rol, copie dupa BI/CI-ul proprietarului si, pentru ca suprafata de teren masurata este mai mica decat cea din actul de proprietate, mama dvs. va trebui sa dea o declaratie autentificata de notarul public prin care va fi de acord cu inscrierea in cartea funciara a suprafetei rezultate in urma masuratorilor.
Succes!
Dece sa lase proprietatea sa fie mai mica, adica sa se grabeasca sa dea cu subsemnatul la notar ca este de acord cu suprafata mai mica?Nu s-a dovedit inca suprafata reala si mai ales si suprafata vecinilor-care poate s-au extins.Trebuie facute masuratorile corect. in stereo 70 , cu suprapunere pe ortofotoplan, pt.a se vedea care este situatia corecta.Doar la fata locului, expertul topo poate sa constate eventualele suprapuneri si suprafata corecta.
problema nu este ce este in titlul bunicii ci cat are in folosinta/proprietate, din cate inteleg eu.
- adica bunica dvs "are un teren", nu s-au bagat vecinii peste terenul dansei, cunoaste limitele, poate are garduri... dar inainte de intrarea in CAP terenul era mai mare, a depus acte doveditoare a primit un PV de punere in posesie, ba chiar si titlu de prorietate pe "dreptul ei" o suprafata mai mare decat acel teren pe care il "are" !!! va trebui sa se adreseze comisiei de fond funciar din Primarie.
-sugur ar fi si o varianta pe care imi permit sa o scot din calcul desi eu am mai intalnit in teren astfel de situatii : ternul avea 50ari(de o suta de ani) in cerere s-au cerut 50ari dar pe titlu de proprietate a ajuns 80ari... si romanul voia acum inca 30ari ca avea TITLU... #-o
- si varianta 3 nu se cunosc limitele, sau sunt neclare.. atunci tot comisia de fond funciar are datele necesare : planuri/schite de punere in posesie. (dar acestea se gasesc si la OCPI)

un autorizat cadastru este in masura sa va dea mai multe relatii(gasiti lista la ocpi din jud dvs)

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare dragv dragv Detin o casa de locuit cu teren aferent, am proces verbal de punere in posesie de la Primarie dar nu si Titlu de proprietate. As vrea sa mai construiesc o ... (vezi toată discuția)
Corectare suprafata de teren în cf cu aplicarea regulamentului odg nr.700/2014-program național de cadastru și carte funciară Marian Hainagiu Marian Hainagiu Bună ziua, Am rugămintea sa ma lămuriți in urmatoarea speta: In 2014, tatăl meu, pentru a-mi putea vinde o casa+ terenul aferent, a intabulat ... (vezi toată discuția)
Termen odificare titlu de proprietate popc popc Buna ziua, As dori sa aflu care este perioada maxima(zile/luni) in care Prefectura /Comisia Judeteana pentru aplicarea Fondului Funciar trebuie sa modifice ... (vezi toată discuția)