avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Zilieri pentru santier
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Zilieri pentru santier

Buna ziua

Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ trei saptamani.

Cum sa-i inregistrez ca zilieri. Ce taxe si unde trebuie sa platesc? In ce termen trebuie sa actionez?


Toate ce am citit despre noul Cod al Muncii sa refera la firme/persoane juridice. Eu sunt persoana fizica dar nu vrau sa stau cu frica.

Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:39, 4 Iulie 2011
de curand a fost adoptata legea 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri insa si aceasta se refera tot la persoanele juridice in ceea ce priveste beneficiarul.


Art. 6. - (1) Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier este în sarcina beneficiarului.
(2) Cuantumul impozitului prevăzut la alin. (1) este de 16% calculat la remuneraţia brută şi se virează în conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 7. - (1) Beneficiarul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.
(2) Beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.

Registrul de evidenţă a zilierilor - registrul cu regim special întocmit de către beneficiar pentru a ţine evidenţa zilnică a zilierilor.

tot in aceeasi lege la art. 11 se precizeaza ca
Se pot presta activităţi cu caracter ocazional în următoarele domenii:
.......................
.....................
j) activităţi de întreţinere şi curăţenie.
acuma nu sunt sigur daca poate fi inclusa aici da eu asa cred


Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
ContSters61634, utilizator
1. Legea 52/2011 spune:
Art. 1
In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) zilier — persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini, in conditiile legii;
b) beneficiar de lucrari, denumit in continuare beneficiar — persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional;
c) Registrul de evidenta a zilierilor — registrul cu regim special intocmit de catre beneficiar pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor.

2. De aici eu inteleg ca se aplica legea numai persoanelor juridice care angajeaza zilieri nu si persoanelor fizice care folosesc mana de lucru in gospodarie, inclusiv la zugravit in casa.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
intrebati un notar cum puteti legaliza munca lor respectiv banii pe care ii vor incasa , ei nu sunt autorizati ca PFA?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
doradragan, utilizator
Marrian a scris:

de curand a fost adoptata legea 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri insa si aceasta se refera tot la persoanele juridice in ceea ce priveste beneficiarul.


@tudorvaleriu
Exact asta spuneam si eu, ca legea 52/2011, privitoare la zilieri, se aplica doar beneficiarilor persoane juridice. Am facut referire la legea zilierilor pentru ca am considerat ca odata cu ea s-a creat o oarecare neliniste in special de mass-media.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
ContSters61634, utilizator
doradragan a scris:

intrebati un notar cum puteti legaliza munca lor respectiv banii pe care ii vor incasa , ei nu sunt autorizati ca PFA?

Ma scuzati, dar nu inteleg ce treaba are notarul.
Sau, sa ii bage notarul un contract pe gat si sa plateasca o gramada pe un act care nu ar avea nicio valoare pentru scopul urmarit de autorul topicului.

@camelia 50
Daca persoanele respective sunt PFA va pot emite factura, daca nu asta este. Ii platiti si dumneavoastra ca toata lumea :). Daca asta este ocupatia lor ei ar avea obligatia sa treaca in legalitate (sa se inregistreze ca PFA).

Alte discuții în legătură

Angajator Leordeanu Leordeanu Am de facut lucrari de constructie la casa proprietate . Doresc sa colaborez cu meseriasi autorizati (pfa),care este forma contractuala ?. Pot angaja si ... (vezi toată discuția)
Zidar - munca la negu? Laura665 Laura665 o persoana fizica ce plateste o alta persoana sa-i zideasca peretii unei case risca sa fie amendata pentru ca a angajat persoane la negru? dar zidarul, risca ... (vezi toată discuția)
Muncă cu zilieri manuyel manuyel Bună ziua. Am o întrebare legata de munca cu zilieri. Lucrez în domeniul agricol ,având teren în proprietate și cu contract de comodat. Pentru ... (vezi toată discuția)