avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate anulata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate anulata

Stimaţi specialişti,
Mama mea a fost chemată la INEMRCM în luna septembrie 2010. În urma investigaţiilor efectuate, s-a constatat că este aptă de muncă. Pe baza Raportului INEMRCM, Cabinetul teritorial de expertiză a emis decizia din data de 15.11.2010. Împotriva deciziei, mama mea formulat contestaţie în termen de 30 de zile (la data de 07.12.2010). S-a interesat la Cabinetul teritorial de stadiul contestaţiei şi i s-a comunicat că dosarul a fost înaintat la Bucureşti. La Bucureşti i s-a spus că procedura este de durată.
Ulterior deciziei emisă de Cabinetul teritorial de expertiză , Casa teritorială de Pensii a emis decizie prin care i s-a sistat pensia de invaliditate începând cu 01.12.2010. A intentat acţiune împotriva acestei din urmă decizii însă Casa teritorială de Pensii se apără că nu a fost îndeplinită procedura prealabilă cu instituţia sa.
Menţionez că mama era penionată pe caz de boală, grd. II, din octombrie 2000. În 2010 era ultimul an când mergea pentru revizuire dar din păcate, pensia i-a fost anulată.
Vă rog să-mi daţi un răspuns în legătură cu ceea ce trebuie făcut pe mai departe. Vă mulţumesc frumos.

PS: Sper că de data aceasta am editat corect mesajul şi că am remediat greşeala.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
ANAYRAM, utilizator
Din mesajul dvs. inteleg ca dosarul de invaliditate al mamei a fost verificat si ca INEMRCM a decis ca mama dvs. si-ar fi recapatat capacitatea de munca. In baza deciziei emise de INEMRCM, cabinetul de expertiza medicala a depensionat-o.

Decizia cabinetului de expertiza medicala a fost emisa in temeiul Ordinului nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate, act normativ pe care il puteti citi mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...
Pe dvs. va intereseaza anexa Ordinului nr. 1418/2010, anexa referitoare la Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate:
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Mama dvs. a formulat contestatie in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei asupra capacitatii de munca. Contestatia este reglementata la art. 6 din Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate. Dupa cum puteti citi la art. 6, contestatia si dosarul medical sunt inaintate INEMRCM iar cabinetul de expertiza medicala va raspunde contestatiei dupa primirea concluziilor INEMRCM. Din pacate, legiuitorul "a uitat" sa oblige INEMRCM sa raspunda intr-un anumit termen (nu exista termen la art. 6).

Simpla formulare a contestatiei impotriva deciziei emise de cabinetul de expertiza medicala nu suspenda efectele acestei decizii. Casa de pensii a emis decizie de incetare a platii pensiei, decizie pe care ati contestat-o la tribunal.

In privinta asta:
A intentat acţiune împotriva acestei din urmă decizii însă Casa teritorială de Pensii se apără că nu a fost îndeplinită procedura prealabilă cu instituţia sa.

ar fi trebuit sa precizati in baza carui act normativ a emis casa de pensii decizia de incetare a platii pensiei.

Daca decizia a fost emisa in baza Legii nr. 19/2000, asa cum ar fi fost firesc sa fie emisa, "procedura prealabila" (pun ghilimelele pentru ca nu este tocmai o procedura prealabila) este indeplinita iar mama dvs. poate sa dovedeasca acest lucru in instanta, depunand copia contestatiei formulate in 07.12.2010. Nu este vina nimanui ca raspunsul INEMRCM nu a fost comunicat, cu atat mai putin a mamei dvs.

Daca decizia de pensie este emisa in baza Legii nr. 263/2010, atunci mama dvs. ar fi trebuit sa se adreseze Comisiei Centrale de Contestatii, in 30 de zile de la comunicare (art. 149 din Legea nr. 263/2010). Va rog sa reveniti cu doua-trei fraze din intampinarea casei de pensii ca sa inteleg la ce se refera cand invoca lipsa procedurii prealabile.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimată doamnă Gabriela Pintea,
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Am sperat să-mi răspundeţi dumneavoastră şi aţi făcut-o. Mii de mulţumiri şi Bunul D-zeu să vă ajute în tot ceea ce întreprindeţi. Da, cea de-a doua decizie a fost emisă în baza legii 19/2000. Când intru în posesia întâmpinării, am să vă sintetizez din apărarea Casei de Pensii.
O zi minunată, vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)
Contestatie depusa de doua luni la casa de pensii ruslaura11 ruslaura11 ma numesc Tomicici Ana 56 ani am fost depensionata am depus contestatia pe data de 3.11.2010 nu am primit nici un raspuns am sunat la CJParad in luna ... (vezi toată discuția)
Decizie expertiza medicala kadet18 kadet18 buna ziua am si eu o problema in 2007 am fost diagnosticat cu virus hepati C ,si s-a stabilit de catre medicul curant ca trebuie sa ma pensionez ,am urmat ... (vezi toată discuția)