avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reparatii parti comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reparatii parti comune

Buna ziua,

Intr-un bloc nou dat in folosinta de 2 ani de zile, s-a spart o teava pe partile comune afectand foarte rau un apartament de la parter. Reparatia s-a efectuat dar locatarii spun ca suma trebuie suportata de cel care a vandut blocul. Cine suporta aceasta cheltuiala? Cum se pocedeaza legal?

Va multumesc pentru ajutor
Sunt doua chestiuni distincte, pe de o parte suportarea costului direct al reparatiei, si separat, garantia vanzatorului pentru viciile cladirii.

Costul reparatiei trebuie suportat de asociatie, daca e vorba de partile comune, aici nu incape discutie. Costurile ar putea fi recuperate de la vanzator (nu al blocului, ci al apartamentelor, banuiesc ca au fost vandute fiecare in parte), dar numai daca sunt indeplinite conditiile prevazute de codul civil si decretul 167/1958 in ce priveste garantia pentru vicii. Esential este termenul de prescriptie:

Art. 5 - Dreptul la acţiunea privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, se prescrie prin împlinirea unui termen de 6 luni, în cazul în care în care viciile nu au fost ascunse cu viclenie.
[...]
Art. 11 - Prescripţia dreptului la acţiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrării.
Prescripţia acţiunii privind viciile unei construcţii, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea a trei ani de la predare.

Nu cred ca putem vorbi de viciu ascuns intentionat de vanzator, asa ca exclud aceasta posibilitate din start. Drept urmare, avem un termen de 6 luni, care curge de la data descoperirii defectiunii tevii, dar nu mai tarziu de trei ani de la predarea cladirii (nu intru in detalii pentru ca e irelevant, dar si acest termen de 3 ani e putin incert).
In concluzie, daca nu au trecut 6 luni de la data defectiunii, teoretic proprietarii pot ceda asociatiei drepturile de a recupera costurile de la vanzator. Totusi, e un cost atat de mare incat sa merite?
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructor de rea credinta gabi_75 gabi_75 Va rog sa ma ajutati cu un sfat intr-o problema destul de delicata. In ianuarie 2008, am cumparat un apartament intr-o vila de la marginea Bucurestiuluide la ... (vezi toată discuția)
Garantii de vicii ascunse la contract vanzare - cumparare egkertsou egkertsou buna ziua, Sunt pe punctul de a cumpara un apartament intr-un imobil nou construit. In propunerea de contract pe care mi-a trimis-o investitorul- vanzator ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! dupa incheierea contractului de vanzare cumparare ... absalom34 absalom34 Buna ziua! Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare a unui apartament (cu achitarea sumei) am constatat existenta unei tevi de apa sparte. Intra in ... (vezi toată discuția)