avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit neplatit la banca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit neplatit la banca

buna ziua,
am o mare problema, am un credit bancar neplatit de 1 an, banca si-a recuperat banii de la o firma de asigurari iar firma la randul ei imi dau telefoane si imi spun ca ma dau in judecata pt a putea sa-si recupereze banii.
intrebarea este, daca ma dau in judecata ce patesc?precizez ca nu am proprietati pe numele meu dar in schimb am alocatia fetitei mele in fiecare luna in valoare de 2000.000 lei vechi
imi puteti da un raspuns va rog?
multumesc
Parerea mea este ca raspunsurile sunt interesante, dar nici unul la obiect. Omul vrea sa stie concret ce poate sa pateasca daca firma de recuperari nu are ce sa-i ia. se duce la inchisoare, i se ia copilul (singura "proprietate), se transmite datoria din generatie in generatie pana la a saptea spita, cu dobanzile si penalitatile de rigoare, sau exista un termen in care acestea se prescriu?
Ar putea cineva sa-i explice? Multumesc.
E foarte greu de dat un raspuns ferm si categoric la intrebarile puse. Ideea in sine este urmatoarea: pe moment un debitor zice ca nu are nimic, case masini, copii , etc. pe numele sau, dara la un moment dat in viata sa pe care o mai are de trait va avea o sursa de venit legala. Daca nu va avea asta e. Cu datul in judecata e speriatoare ca toate contractele bancare sunt din start titluri executorii fara a mai fi nevoie de interventia vreunei instante judecatoresti. Vorbesc aici bineinteles despre contractele bancare emise de banci si nu de contractele de credit emise de institutiile financiare nebancare. In concluzie, esti debitor pe viata, intrii intr-o baza de date si toata viata o sa platesti daca te prind cu bani. Tu sau sotia ta, familia ta oricine altcineva. Bancile este adevarat cesioneaza creantele catre firmele de recuperari care tocmai din asta traiesc. Deocamdata legea permite ca debitorul care nu are nimic sa stea relativ linistit. Mai tarziu, cine stie poate se va schimba legea.
Caz din familia mea. O ruda se imprumuta la o institutie nebancara (cetelem). Nu plateste timp de 6 luni. Are salariu dar nu vrea sa plateasca. Dupa 6 luni se trezeste cu o instiitntare de plata cu o suma de 5 ori mai mare decat cea datorata. Cand a semnat cererea de credit nu a vazut faptul acesta, respectiv penalitatile pot depasi debitul principal.
Pana la urma a platit de buna voie, ca avea salariu.
Nu stiu, poate conteaza si asta ca ai salariu...
Potrivit art. 371 indice 5 lit. b C. pr. Civ. executarea silita inceteaza daca nu mai poate fi efectuata din lipsa de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri; in aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului titlul executoriu...
Bancile au executor bancar care recupereaze debitele aferente contractelor de credit, prin procedura de executare silita prevazuta de Codul de Procedura Civila. Contractele de credit, asa cum a precizat colegul Lucian, constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate. Daca banca respectiva nu are executor propriu, atunci apeleaza la executorul judecatoresc. Firmele "de recuperare" sunt mandatade de creditori sa le recupereze datoriile, insa nu au regulament propriu, asa cum gresit sustinea cineva, ci ajung tot la executorul judecatoresc, care executa silit potrivit aceleiasi proceduri de executare silita din Codul de Procedura Civila.
Evident ca, pentru a se restitui titlul, deci inceta executarea silita, se obtin informatii privind patrimoniul debitorului ( bunuri, venituri). Termenul de prescriptie a executarii silite este de 3 ani. Mai poate interveni si perimarea, etc.
In prezent, conf. legislatiei romane, debitorul insolvabil nu raspunde penal. Sanctiunea in caz de insolvabilitate ati vazut care este: inceteaza executare silita. Asta n uinseamna ca nu se poate relua, daca intre timp debitorul realizeaza venituri sau dobandeste bunuri si titlul nu s-a prescris.
Sper ca v-am lamurit.
Talida Covaci a scris:
Parerea mea este ca raspunsurile sunt interesante, dar nici unul la obiect. Omul vrea sa stie concret ce poate sa pateasca daca firma de recuperari nu are ce sa-i ia. se duce la inchisoare, i se ia copilul (singura "proprietate), se transmite datoria din generatie in generatie pana la a saptea spita, cu dobanzile si penalitatile de rigoare, sau exista un termen in care acestea se prescriu?

1. Care om?
2. Nu avem date la obiect ca sa raspundem la obiect.
4. Copilul nu este o proprietate, nici intre ghilimele, indiferent de cum considera unii romani, din pacate. Stiu ca dv. ati facut o gluma, nu ma refer la dv.
3. Doamna de mai sus are aceeasi situatie cu ceilalti si nu aduce date in plus. Am aratat ca ne lipsesc date, ca nu putem face presupuineri ca ne ia 2 zile si vor rezulta 50 de variante, adica 10% din cele posibile... iar oricare dintre usri s-ar putea situa in restul variantelor de 90%, deci ne-am chinuit degeaba!

O analiza juridica se face la obiect, cu toate datele in fata.
In lipsa lor, se pot da numai linii generale, indicii.
Este si motivul pentru care aceste raspounsuri nu tin (pentru ca nu pot tine) loc de consultatii juridice.
AVLIL a scris:

Talida Covaci a scris:

1. Care om?
2. Nu avem date la obiect ca sa raspundem la obiect.
4. Copilul nu este o proprietate, nici intre ghilimele, indiferent de cum considera unii romani, din pacate. Stiu ca dv. ati facut o gluma, nu ma refer la dv.
3. Doamna de mai sus are aceeasi situatie cu ceilalti si nu aduce date in plus. Am aratat ca ne lipsesc date, ca nu putem face presupuineri ca ne ia 2 zile si vor rezulta 50 de variante, adica 10% din cele posibile... iar oricare dintre usri s-ar putea situa in restul variantelor de 90%, deci ne-am chinuit degeaba!

O analiza juridica se face la obiect, cu toate datele in fata.
In lipsa lor, se pot da numai linii generale, indicii.
Este si motivul pentru care aceste raspounsuri nu tin (pentru ca nu pot tine) loc de consultatii juridice.

Data post: Joi, 11 Septembrie 2008, 11:40
Subiect: RE: credit neplatit la banca

am si eu o problema similara...

am 2 credite de nevoi personale la 2 banci.
sunt in urma cu 3 rate.
mentionez ca acele imprumuturi le-am luat pe vremea cand lucram, cu adeverinta de salariu.
ma tot suna cei de la banca(cec & brd) si imi spun ca ma dau in judecata)
eu am pe numele meu, o masina si o firma, care nu merge prea bine...)

ce pot sa imi faca?
mentionez ca nu am posibilitatea sa platesc ratele
daca imi vand masina fratelui meu, prin contract de vanzare-cumparare, o mai poate lua cumva banca?

si apropo, am zis ca sunt in urma cu plata ratelor cu 3 luni. cam de cand incepe sa vina pe acasa executoru/politia/cei de la banca?adica cam de cand intervin firmele de recuperare...sau nu toate bancile lucreaza cu firma de recuperare.

eu am de gand sa platesc ratele dar momentan nu am posibilitati...
imi puteti raspunde la intrebarile de mai sus?

eu nu am dat destule date?
am zis ca am o masina si o firma(srl)...

Alte discuții în legătură

Executare silita zoltanilona zoltanilona Buna ziua.As dori si eu un raspuns daca se poate.In 2010 am luat un credit de 22200 pe firma la care sotul meu a pus gaj masina .Am platit cateva rate dupa ... (vezi toată discuția)
Executare silita in cazul unui credit fara garantii/ipoteca Larisa08 Larisa08 Buna seara, Parintii mei au solicitat un credit la inceputul anului 2010, de 10000 euro, negarantand cu nimic, intrucat salariul tatalui meu era foarte mare ... (vezi toată discuția)
Executare girant pf pentru srl ContSters96141 ContSters96141 Parintii mei au pus gaj acum 2 ani apartamentul lor (pentru 1 an) pentru un credit luat de o firma SRL (nu e a lor era a fratelui). In 2008 cand a ajuns la ... (vezi toată discuția)