avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA chiria este puurtatoare de TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

chiria este puurtatoare de TVA?

Buna ziua. Stiam ca, chiria nu este purtatoare de TVA. Sunt o soc. platitoare de TVA si care nu mai am alte venituri, decât cele din închiriere dar am cheltuieli de întretinere si administrare a spatiului închiriat care sunt purtatoare de TVA. Nu mai am din ce sa-mi deduc TVA-ul, mereu trebuie sa depun cerere de recuperare TVA (peste suma de 5.000 lei) sau pot percepe TVA la chirie, ca sa am si un venit purtator de TVA si atunci reglez TVA de la furnizori?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 16:46, 7 Mai 2011
Pentru a putea factura cu tva trebuie sa depuneti o notificare la AFP.
Ati facut ajustare la tva daca ati emis facturile de chirie fara tva?art.149 din CF.

art.141 cod fiscal
(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) şi f), în condiţiile stabilite prin norme.
alin.2
e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, cu următoarele excepţii:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor;
Norme metodologice
art.38 alin 3
(3) Opţiunea prevăzută la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare şi nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar în condiţiile art. 145 - 1471 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia naştere şi poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, şi nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisă de vânzător. În situaţia în care opţiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenţionează a fi utilizată pentru operaţiuni taxabile se va comunica în notificarea transmisă organului fiscal.
nu este deductibila tva aferenta cheltuielilor cu spatiile inchiriate in regim de scutire.
de asemenea, daca la achizitia/modernizarea imobilelor inchiriate ati dedus tva, trebuia sa ajustati taxa dedusa, asa cum a precizat si @simonaoprica mai sus.
daca statul v-a rambursat tva fara control anticipat, decontul fiind cu risc mic, veti avea mari suprize, neplacute din pacate, la controlul ulterior.

era sa uit un alt aspect important.
in momentul in care societatea dvs. desfasura doar activitati scutite, in termen de 15 bzile, trebuia anuntat organul fiscal in vederea scoaterii din evidenta ca si platitor de tva.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
xerxes, utilizator
cum ma pot înregistra ca neplatitor de TVA, chiar daca activitatea mea nu mai are venituri, constante, purtatoare de TVA, daca cifra de afaceri este mai mare de 35.000 euro (119.000 lei)?
art. 153, alin 11 din codul fiscal
În cazul încetării desfăşurării de operaţiuni care dau drept de deducere a taxei sau în cazul încetării activităţii sale economice, orice persoană înregistrată conform prezentului articol va anunţa în scris organele fiscale competente în termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre aceste evenimente în scopul scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenţă şi procedura aplicabilă.
si daca fac notificarea la art. 141 alin. 2, lit. e) prin care optez pentru taxare cu TVA, atunci nu mai am probleme de acest fel. Ramân platitoare de TVA cu venit purtator de TVA si cheltuieli la fel.

Alte discuții în legătură

Chirie fara tva companie cu mai multe spatii danileo danileo Buna ziua, Avem o firma platitoare de tva care detine mai multe cladiri de birouri, facturand normal cu tva chiria catre chiriasi. Este posibil sa avem ... (vezi toată discuția)
Tva chirie marius1p marius1p buna seara. Am un spatiu inscris pe srl platitoare de tva si este dat in chirie unei sc tot platitoare de tva. Intrebarea este: Eu cand emit factura lunara ... (vezi toată discuția)
Tva zako zako Detin o firma neplatitoare de TVA.Este corect ca pentru spatiul inchiriat sa platesc TVA? (vezi toată discuția)