avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitatea parintilor in actiunea in raspundere civila ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitatea parintilor in actiunea in raspundere civila delictuala contra minorilor

In ce calitate vor fi chemati sa raspunda parintii in procesul civil indreptat contra minorilori autori ai unui furt? Nu a existat proces penal, data fiind starea de minoritate a faptuitorilor, deci parintii nu pot sta in proces ca parti responsabile civilmente.
Prin cererea de chemare in judecata intemeiata pe disp. codului civil, in scopul obligarii la plata prejudiciului produs in urma furtului savarsit de minori, parintii vor fi chemati pur si simplu ca parati sa raspunda in solidar cu minorii, pe temeiul culpei in supravegherea minorilor?
Cel mai recent răspuns: karmelika , utilizator 20:44, 2 Iulie 2008
Este angajata raspunderea civila a parintilor in temeiul raspunderii pentru fapta altuia (art. 1000 alin.2 cod civ), iar reclamantul, in functie de persoanele de la care doreste repararea prejudiciului (fie numai minorul, daca a avut discernamant la momentul savarsirii faptei ilicite, fie numai parintii, fie si unii si altii), se va judeca cu oricare din acesti parati sau cu toti intrucat raspunderea e solidara. Temeiurile vor fi diferite: minorii vor raspunde pt fapta proprie, iar parintii pt fapta copiilor lor.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
Actiunea se va formula in contradictor cu parintii minorului, conf. art 1000 alin.2 cod civil si va trebui a va asigurati ca sunt indeplinite conditiile raspunderii parintilor pentru fapta copiilor minori: prejudiciul, fapta ilicita, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita a minorului si prejudiciu, vinovatia.
Raspunderea parintilor nu este conditionata de discernamantul copilului minor, intrucat opereaza prezumtia existentei vinovatiei parintilor pentru neindeplinirea obligatiilor pe care le au, in calitate de parinti, potrivit legii.
Calitatea de parat ce apare pe citativ este un efect al subrogarii.
Potrivit art. 1000 alin. (1) Cod civil "Suntem responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra." si alin. (2) "Tatal si mama (...) sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii."
Toate acestea se coroboreaza cu art. 998 "Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara"
Deci, vor avea si ei, ca si minorii, calitatea de parati, fiecare fiind raspunzator de prejudiciu pe temeiul legal corespunzator. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunederea minorului corinuta corinuta Un copil de 8 ani are o altercatie cu un alt copil de varsta lui, in urma caruia se lasa cu cateva rani, respectiv il raneste la ochi. Ce se intampla in acest ... (vezi toată discuția)
Minorii infractori tikitaki tikitaki Minorul savarseste infractiune de furt. parinti lui sunt divortat iar minorul este incredintat pentru crestere la mama acestuia. intrebarea este ca tata ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului C_CRISTINA C_CRISTINA Un angajat- sef punct de lucru al unei societati, nu a indeplinit dispozitiile interne ale patronului, motiv pentru care foarte multe lucrari nu au fost ... (vezi toată discuția)