avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare? e posibil asa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare? e posibil asa?

parintii unui prieten au construit o casa in anii 1970. Casa e trecuta in reg agricol al comunei respective,prietenul meu a scos copie dupa reg. agr.,istoric de rol fiscal. Ar dorii sa intabuleze aceasta locuinta,dar tatal lui a decedat,traieste mama lui,si intreaba daca poate face intabularea cerind anexa 17 la ordinul 636/2006. Titular de rol era tatal lui. Va multumesc pentru raspuns!!!:vishenka:
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 09:42, 5 Mai 2011
Intabularea se poate realiza ,respectiv nota dreptul de proprietate de catre OCPI,
numai de catre persoana care face dovada ca este proprietarul bunului imobil
Trebuie realizata succesiunea si in baza certificatului de mostenitor se poate solicita la OCPI notarea dreptului de proprietate
Multumesc @goe dar situatia e cam asa:- casa a fost construita de parintii prietenului meu pe un teren care apartinea bunicilor lui din partea mamei. Deci terenul pe care este construita casa apartine socrilor tatalui{acum decedati ambii} mama lui mai are 4 surori dar toate sint de acord cu intabularea acestei case fie si pe numele tatalui prietenului meu chiar daca acesta este decedat! Sau sa treaca rolul din registrul agricol pe numele mamei lui si sa intabuleze pe aceasta! Se poate asa???si il ajuta aceea anexa 17 din 636/2006?? Multumesc din nou!!! PS. act de proprietate nu are decit adeverinta din reg agr din care reiese ca figureaza cu casa de locuit din anul 1970 la ceea adresa si a platit impozitul aferent acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
julius jr, utilizator
Parerea mea este ca nu poate intabula locuinta, nici chiar folosindu-se de anexa 17 la Ordinul 636/2006, daca nu face dovada dreptului de proprietate (sau a altui drept real) pentru terenul aferent. Cine are titlu de proprietate pe acest teren? Daca nu exista act de proprietate pentru terenul din curte (si ceva ma face sa banuiesc ca asa esteB-)), trebuie obtinut certificat de calitate de mostenitor de pe urma tatalui decedat si urmata procedura Ordinului Prefectului, conform art. 23 din Legea 18/1991 (recunoasterea dreptului de proprietate pentru casa si teren, pe cale administrativa). dosarul il depune la primarie si contine:
- cerere;
- dovada calitatiid e mostenitor de pe urma persoanei care poseda imobilul in 1990 9tatal, din cate am inteles);
- acte stare civila solicitanti;
- istoric rol fiscal;
- extras registru agricol 1986-1990 si registru cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- schita cadastrala pentru casa si curte;
- declaratiile vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata curtii, rezultata din masuratori, este mai mare decat cea din evidentele primariei.
Odata obtinut OP, poate intabula si casa si curtea.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Kyandra, moderator
:luck::D>Multumesc Kyandra, draguta ca intotdeauna,precisa si la obiect! Problema este ca terenul pe care se afla aceasta casa nu apare pe titlul de proprietate al bunicului pe motiv ca nu a fost luat de CAP,ci a ramas in stapinirea bunicului si apoi a tatalui din 1974 pina azi. Doar ca tatal a decedat in 2006 si bunicul anterior lui in1997. Astept sfatul tau!!! MII de multumiri!!!:vishenka:
Daca tatal figureaza cu acest teren la registrul agricol si rol fiscal, fuguta la primarie pentru Ordinul Prefectului pe numele dansului, cu documentele despre care am vorbit mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns evaziv!! unde mai pot gasii aceste acte??? julius.jr julius.jr Am cerut la o primarie o copie dupa reg agr. anii 1980-1990,un istoric de rol fiscal,si o dovada despre desfiintarea unui rol! Si am primit copie reg agr ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme iulia.dragomir iulia.dragomir Am in familie un caz de succesiune mai complicat si as dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezolvarea acestei probleme. Pe scurt, bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului??? julius.jr julius.jr in conditiile enumerate mai jos se mai poate emite ord. prefect?? 1-casa construita in 1965,fara acte dar cu acord parinti, cu perete comun cu casa ... (vezi toată discuția)