avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Am in familie un caz de succesiune mai complicat si as dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezolvarea acestei probleme. Pe scurt, bunicul meu a decedat in urma cu 8 ani, ramanand ca mostenitorii bunica mea, tata si cele doua surori ale sale. Problema este ca nu exista nici un titlu de proprietate pe casa si terenul pe care este construita. Terenul este al bunicii mele fiindu-i dat in folosinta de catre tatal ei. Bunicii mei au construit casa in care au locuit pana la decesul bunicului meu, bunica locuind in continuare acolo, insa nedemarand procesul pentru obtinerea unui act de proprietate. Mentionez ca bunica mea mai are 3 surori si un frate. As vrea sa stiu care sunt demersurile legale pentru ca bunica mea sa obtina un titlu de proprietate pentru teren si casa, pentru a deschide succesiunea pentru tatal meu si surorile sale. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iulia.dragomir , utilizator 20:42, 1 Ianuarie 2010
1. obtinerea unui certificat de calitate de mostenitor dupa bunicul (anexa 24 de la primaria ultimului domiciliu, certificat fiscal, actele de stare civila ale bunicii si ale celor 3 copii).
2. cu acest certificat de calitate de mostenitor, depuneti la primarie - biroul agricol o cerere in vederea emiterii ordinului prefectului pentru casa si teren, care va fi emis pe numele persoanelor care au figurat in evidentele cadastrale si agricole in anul 1990 (respectiv bunicul, singur, sau impreuna cu bunica).
3. acte necesare in vederea emiterii Ordinului prefectului: extras registru cadastral 1990 si registru agricol 1988-1991 (de la primarie), schita cadastrala a casei si curtii, eventual declaratii de la vecini daca suprafata rezultata din masuratorie ste mai mare decat cea inscrisa in 1990.
4. dupa obtinerea acestui Ordin al prefectului, puteti face succesiunea, intrucat reprezinta actul de proprietate al casei si curtii dvs.
Mai exista varianta judecatoreasca a unei eventuale uzucapiuni de 30 de ani si o dezbatere succesorala la instanta, insa este mai costisitoare si de mai lunga durata.
Succes!
Dar nu exista posibilitatea ca surorile si fratele bunicii mele sa aiba revendicari asupra terenului si sa fie nevoie ca mai intai ei sa renunte in favoarea bunicii mele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare? e posibil asa? julius jr julius jr parintii unui prieten au construit o casa in anii 1970. Casa e trecuta in reg agricol al comunei respective,prietenul meu a scos copie dupa reg. agr.,istoric ... (vezi toată discuția)
Teren si casa fara acte pristopanu07 pristopanu07 Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de ... (vezi toată discuția)
Titlu partial de proprietate adriantudorache adriantudorache am si eu o intrebare poate reuseste cineva sa ma ajute.intai sa explic despre ce este vorba.mama mea are de la parintii ei o casa batraneasca cu terenul ... (vezi toată discuția)