avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

Buna ziua,

În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate înceta în termen de 15 zile calendaristice de la data demisiei,fapt ce s-a petrecut.Conducerea societăţii a hotărât :
- sa nu-mi platească salariul pe cele 15 zile ;
- să nu-mi elibereze cartea de munca cu toate că am uzat de toate mijloacele amiabile ;rog să-mi daţi un sfat privind modul de a proceda pentru a-mi recupera acest document (perioada care a trecut de când am plecat din această societate 08.2006 - 07.2008).

Cu respect,
Huminiuc V.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 9 Octombrie 2008
1. Notificare scrisa catre angajator;
2. Sesizare scrisa depusa la ITM (atat privind drepturile salariale neachitate cat si referitor la carnetul de munca);
3. Actionarea in judecata a angajatorului - vei solicita obligarea angajatorului la eliberarea carnetului de munca completat si achitarea drepturilor salariale aferente celor 15 zile de preaviz (fiind un litigiu de munca nu vei plati taxa de timbru).
Bine, bine, v-ati dat demisia dar angajatorul a luat la cunostinta de ea? A emis decizia de incetare a contractului individual de munca? Sunteti in posesia unui exemplar din decizie? Daca da, mergeti la ITM cu acest exemplar si vi se va rezolva problema. Dar mi se pare, totusi, ca ati asteptat cam mult din august 2006.:-/
Odata cu incetarea raporturilor de munca, indiferent din a cui initiativa (demisie sau concediere), tot angajatorul este cel care are obligatia eliberarii cartii de munca de la Inspectoratul Teritorial de Munca. In caz contrar, salariatul il poate actiona in instanta.
Cartea de munca este un document unic si foarte important, pentru ca in ea sunt inscrise toate datele legate de trecutul profesional al unei persoane si vechimea in munca. Titularul acestui document este responsabil sa il recupereze de la fostul angajator si sa il predea la noul loc de munca. In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
avn a scris:

1. Notificare scrisa catre angajator;
2. Sesizare scrisa depusa la ITM (atat privind drepturile salariale neachitate cat si referitor la carnetul de munca);
3. Actionarea in judecata a angajatorului - vei solicita obligarea angajatorului la eliberarea carnetului de munca completat si achitarea drepturilor salariale aferente celor 15 zile de preaviz (fiind un litigiu de munca nu vei plati taxa de timbru).


Buna ziua,

va rog sa ma scuzati ca ma bag in discutie, dar am si eu o problema asemanatoare si anume, de 3 luni am plecat de la firma la care am CM si nici pana astazi nu am intrat in posesia ei, ultima oara mi s-a spus ca inspectorul care se ocupa de Cartea mea de Munca este in concediu si de aceea nu a putut s-o ridice.
As dori sa fac o notificare scrisa catre angajator, dar am doua probleme:
1. ce trebuie sa contina aceasta? (nu am mai facut niciodata)
2. ce se intampla daca angajatorul nu recunoaste ca a primit aceasta notificare.
(va rog sa ma scuzati daca par stupid, dar nu am cunostinte prea vaste in domeniu)

Intr-o alta ordine de idei, ideea acestui forum mi se pare extraordinara si va urez sa continuati treaba buna pe care ati inceputo.
Faceti notificare catre fostul angajator si pentru siguranta o depuneti si la ITM sesizand nerestituirea carnetului de munca.Va prezentati cu notificarea la angajator si luati numar de inregistrare sau trimiteti prin posta cu confirmare de primire sau cu declaratie la posta:contine notificare pt.restituire carnet de munca, pentru a nu motiva fostul angajator ca a primit doar plicul, nu si notificarea.La fel procedati si la ITM, unde adresati o sesizare si anexati in copie sesizarea depusa sau trimisa fostului angajator.
1.Aratati in sesizare cine sunteti - datele personale de identificare;
- faptul ca ati avut cim nr...din data...cu angajatorul pana la data de...cand acesta a incetat conform art...lit...din codul muncii:
- ca nu vi s-a restituit carnetul de munca pana la data prezentei...incalcandu-se dispozitiile art.4 alin.2 din Decretul nr.92/76 privind obligatia angajatorilor de a preda salariatului, la incetarea contractului individual de munca, carnetul de munca completat la zi, inchis si certificat de inspectoratul teritorial de munca la data incetarii contractului individual de munca;
-ca in cazul in care nu vi se restituie veti sesiza ITM si va veti adresa instantei de judecata.
-semnati si datati sesizarea
- pastrati o copie cu nr,de inregistrare sau recipisa de la posta

Atentie! Daca ca ati semnat nota de lichidare la angajator, exemplarul pe care l-ati primit dvs. trebuie sa contina data semnarii si mentiunea ca vi s-a inmanat carnetul de munca.Verificati daca ati primit-o si cuprindeti si aceasta in notificare. Daca ati semnat ca ati primit carnetul de munca si nu vi l-au inmanat va fi mai greu pentru dvs., dar oricum trebuie sa vi-l dea. In caz contrar, adica daca nu ati primit nota de lichidare,rezolvati problema acestui document, care trebuie sa fie semnat si stampilat de angajator si nu semnati nota de lichidare pana nu primiti carnetul de munca.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Eliberare carte munca mari68 mari68 Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Cine e autorizat sa tina cartile de munca elsa579 elsa579 Mi-am dat demisia de la o firma la 1 aprilie 2008. Eu singura am fost cu demisia si deciziile la ITM sa la inregistrez. Acolo m-i s-a spus sa revin dupa carte ... (vezi toată discuția)
Demisie ionutvd ionutvd In urma cu aproximativ 2 luni mi-am dat demisia de la firma la care lucram. Am redactat demisia, am semnat-o, i-am inmanat-o managerului si el mi-a zis ca in ... (vezi toată discuția)