avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine e autorizat sa tina cartile de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine e autorizat sa tina cartile de munca

Mi-am dat demisia de la o firma la 1 aprilie 2008. Eu singura am fost cu demisia si deciziile la ITM sa la inregistrez. Acolo m-i s-a spus sa revin dupa carte dupa o luna. Mentionez ca nu am dus deciziile in original semnate si stampilate inapoi la firma (eu ocupata cu job-ul actual iar eu nu au fost interesati sa le recupereze). Am revenit si tot revenit si nu am primit-o din varii motive (e la somaj, e la pensii, e la scanat...). Fiind prima firma la care am lucrat aveam carte de muna noua si am crezut initial ca au pierdut-o cei de la ITM pentru ca in programul lor figura ca a fost inchisa si doar atat. Abia azi (5.02.2009) mi-au aratat o decizie de la firma pe care era semnat cum ca e la ei din data de 19.05.2008.

Intrebarea e, CUM POATE STA CARTEA MEA DE MUNCA LA FOSTA FIRMA FARA SA FIU INSTIINTATA. E normal sa nu-mi dea cartea de munca si mai mult sa nu fie la ITM ci la fosta firma?
Inafara de asta , pe ce baza legala au luat cartea de munca de la ITM daca si demisia si decizia firmei, toate in original, erau la mine.

Cum pot lua cartea de la ei ????
Cel mai recent răspuns: elsa579 , utilizator 21:41, 10 Februarie 2009
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In situatia unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Din categoria celor care pot scoate carnetele de munca de la ITM se numara si delegatii angajatorului imputerniciti pe baza unei delegatii de ridicare a carnetului de munca.


Va multumesc mult pentru informatii si pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns.
elis a scris:

In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.



Sa inteleg ca eu nu aveam de ce sa merg la ITM sa-mi recuperez cartea?
Ea poate fi luata doar de fostul angajator? Cand o primesc se semneaza ceva?
Dar in perioada in care nu mai lucrez unde poate sta cartea mea de munca?
1. Fiind titularul carnetului de munca, aveati tot dreptul de a merge la ITM sa va ridicati carnetul de munca.
2. In cazul in care carnetul de munca al dvs a fost ridicat de catre delegatul fostului angajator o puteti ridica de la acesta si veti semna de primirea acestuia. In cazul refuzului de a va elibera carnetul de munca, va puteti adresa ITM-ului sau instantei de judecata.
3. Pe perioada cat nu lucrati, carnetul de munca va sta la dvs.
Au tot citit pe forum de fise de lichidare cand pleci de la o firma (prin demisie sau unilateral). Eu nu am semnat asa ceva. E obligatorie?
Cei de la actualul loc de munca trebuia sa faca ei toate demersurile pentru recuperarea cartii de munca? De ce pana zilele trecute cand, in sfarsit, am aflat de la ITM unde este cartea mea de munca, cei de la fostul loc de munca nu mi-au spus nimic. Imi este greu sa inteleg. Exista vreo lege care m-ar putea lumina sau tine doar de practica?

Of ! "incurcate sunt caile Domnului"

Alte discuții în legătură

Nu vor sa-mi elibereze fisa de lichidare pentru ca am datorii amandina1983 amandina1983 am lucrat la brd 2 ani jumatate si am o limita de credit de 100 de milioane si spun ca nu imi elibereaza fisa de lichidare fara sa platesc aceasta suma iar eu ... (vezi toată discuția)
Demisie ionutvd ionutvd In urma cu aproximativ 2 luni mi-am dat demisia de la firma la care lucram. Am redactat demisia, am semnat-o, i-am inmanat-o managerului si el mi-a zis ca in ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)