avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prelungire concediu legal de crestere copil in varsta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prelungire concediu legal de crestere copil in varsta de pana la 2 ani

daca se poate, si daca da, in ce conditii poate fi prelungit concediul legal, platit, de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, avand in vedere ca micuta fetita nu este nici bolnava, si nu sufera nici de vreun handicap ? se mai poate sta acasa in concediu inca un an, dar, in concediu fara plata, si pe mine ma intereseaza daca peste 2 ani varsta implinita a copilului, poate fi prelungit concediul mamei legal si platit, daca da, prin ce modalitate, formalitate si pe ce durata ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:06, 3 Iulie 2008
Potrivit art. 1 alin. (1), modificat prin art. 2 din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara care, incepind cu 01.01.2007, este stabilita la valoarea de 600 lei RON.

Alin. (3) al art. 1 din aceeasi ordonanta dispune ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Daca copilul implineste doi ani (multi inainte!=D>) nu se poate prelungi concediul, dar puteti lua concediu fara plata, daca in contractul colectiv de munca aveti specificat asa ceva, si chiar daca nu, daca va aproba angajatorul.
concediul de cresterea copilului, in cazul de fata, se acorda pana la data la care copilul implineste 2 ani.
Asa cum a spus si tudorvaleriu anterior, se poate acorda concediu fara plata, insa legislatia in vigoare apara drepturile mamicilor la reintoarcerea acestora la serviciu, (chiar daca mamica revine pana sau dupa implinirea a 2 ani a copulului) deci pentru o perioada de 6 luni consider ca nu trebuie sa va faceti griji.
CCMN prevede la art. 62 alin.1 ca : În afara concediului legal plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani, salariata mamă poate beneficia de încă un an concediu fără plată.
Nu mai aveti posibilitatea de a mai beneficia de un an concediu platit, ci doar fara plata.
Intr-adevar nu mai aveti dreptul la concediul de crestere copil platit decat in cazul in care dovediti cu certificat medical ca acesta are un handicap. Dar puteti beneficia de concediu fara plata, fara sa depinda de acceptul angajatorului. Faceti o "cerere" de prelungire angajatorului, care nu poate decat sa accepte pentru ca e dreptul dvs prevazut in mai multe acte normative. Dar mai aveti si posibilitatea ca la reincadrarea in munca, pana la implinirea a 6 ani de catre copil, sa vi se reduca programul la jumatate, considerandu-se la calculul vechimii in munca timp lucrat cu norma intreaga, daca copilul nu beneficiaza de cresa sau camin. Acesta este tot un drept al dvs ca mamica, prevazut de CCMN, pe care trebuie sa il aduceti la cunostiinta angajatorului si sa solicitati sa se conformeze prevederilor legale.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
Viorica Babita, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Prelungire stimulent de insertie? alinutizka alinutizka Buna! Fetita mea implineste 2 ani in 10 noiembrie, iar eu am renuntat in urma cu un an la indemnizatia de crestere a copilului pt ca m-am intors la munca, ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie in situatia prelungirii cic dupa activitate in munca lolevlad lolevlad Buna seara, Am revenit la servici inaintea implinirii varstei de 11 luni a copilului si am depus dosar (cu noua lege) de prelungire a CIC pana la 2 ani. Deci ... (vezi toată discuția)
In ce data trebuie sa ma intorc la munca in caz de prelungire cic la 3 ani? eueu961 eueu961 Buna ziua, am nevoie de raspuns de la dvs .Cand trebuie sa ma intorc la lucru in cazul in care am prelungire la copil pana la 3 ani?Certificatul de handicap ... (vezi toată discuția)