avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare obligatorie locuinte
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare obligatorie locuinte

Buna seara, as avea si eu o intrebare, daca poate sa ma lamureasca cineva:" daca fac o asigurare facultativa de locuinta care sa acopere riscurile prevazute de Legea 260/2008, mai am totusi obligatia sa inchei si asigurarea obligatorie prevazuta de actul normativ respectiv (L.260?2008) ?" ,tinand cont de prevederile art. 3 alin. 9 din Legea 260 (" (9) Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie") si art. 7 alin. 1 din normele de aplicare a acesteia - Ordinul CSA nr. 5/2009 (" ART. 7
(1) Proprietarii de locuinţe care au încheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 au obligaţia de a încheia contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii nr. 260/2008"). Mi se pare ca cele doua texte de lege se contrazic, oare gresesc ?. Multumesc daca poate sa ma lamureasca cineva si va doresc toate cele bune :luck:
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 10:29, 6 Mai 2011
Cu prima afirmatie sunteti mai aproape de adevar pt ca la cea de a doua afirmatie intr-adevar textele se contrazic si incurca si mai mult pe asigurati dar si pe asiguratori. Parerea mea este ca dac detineti o polita facultativa care sa cuprinda si asigurare si pt riscurile de dezaste e suficient.
Daca incheiati asigurarea facultativa ,nu mai este necesar incheierea de asigurare obligatorie a locuintei
Contrazicerea este numai aparenta.Daca se coroboreaza cele doua articole se poate concluziona ca exista doua situatii alternative:
- daca ai o asigurare facultativa ,pe care o reinnoiesti numai daca vrei, pe timpul valabilitatii acesteia, nu mai ai obligatia de a incheia si o PAD.
- daca nu reinnoiesti polita facultativa(nu mai vrei), esti obligat sa inchei o PAD in continuarea valabilitatii facultativei expirate!
- singura conditie este ca riscurile catastrofice ,sa fie acoperite de polita facultativa, si acoperirea sa fie cel putin la valoarea ceruta de PAD (10000/20000E)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie case leos leos In conditiile in care am un imprumut ipotecar si am o asigurare a apartamentului, este necesara(legala) si asigurarea obligatorie conform noii legi - cea de ... (vezi toată discuția)