avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... reziliere contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

reziliere contract

Buna ziua.

Sunt beneficiarul unui contract de prestari servicii care nu cuprinde vreo clauza de reziliere. Contractul respectiv are o singura clauza referitoare la acordarea de asistenta tehnica din partea prestatorului. Nimic insa despre o eventuala reziliere.
Cu toate acestea, invocand o culpa exclusiva a beneficiarului, prestatorul mi-a notificat rezilierea contractului. A facut acest lucru unilateral si cu o data anterioara datei la care m-a notificat.
Evident, sunt total nemultumit, mai ales datorita faptului ca nu consider ca am vreo culpa in derularea acestui contract.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :
-Rezilierea acestui contract (fara clauza de reziliere) se poate face prin notificari ?
-Daca nu am raspuns la notificare, inseamna ca am aprobat tacit rezilierea contractului ?
In respectiva notificare nu se precizeaza ca daca nu raspund intr-un anumit termen atunci intervine acceptul meu tacit.
-Cine apreciaza existenta unei eventuale culpe contractuale si cine constata ca este vorba de un motiv de reziliere ?
-Care este situatia contractului in acest moment ? Daca prestatorul zice ca mi-a reziliat contractul, trebuie sa ma adresez instantei ca sa fie repus in valabilitate ?
Sau nu a intervenit nici o reziliere, contractul fiind in continuare valabil, urmand ca prestatorul sa-si execute in mod normal obligatiile contractuale ?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
florin.g, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin.g , utilizator 13:19, 6 Mai 2011
daca contr dvs nu prevede nici o clauza de reliziere, at acest contr se completeaza cu codul comercial si cel civil.
oricare dintre parti poate rezilia unilateral contractul sing conditie fiind aceea de a notifica cocontractantul .
faptul ca nu ati raspuns acelei notificari nu are valoare de acceptare tacita si nici faptul ca pt dvs contractul ramane in fiinta ci faptul ca acest contract este reziliat dvs nu trebuie sa acceptati expres sau tacit
daca contractul este pe o durata determ si aceasta nu a ajuns la termen si din partea dvs nu aveti nici o culpa contractuala at puteti sa-i actionati in inst pentru repunerea partilor in sit anter rezilierii unilaterale a contr
Cu alte cuvinte, nu ma pot opune unei rezilieri unilaterale...
Totusi, am achitat un avans considerabil in cadrul acestui contract, iar obligatiile prestatorului nu sunt nici pe departe realizate. Termenul de finalizare a activitatii acestuia nu a fost precizat in contract, dar partile si-au dat acordul, printr-o declaratie ulterioara, asupra respectarii unui termen. Acest termen a fost depasit.
Nu pot pricepe de ce rezilierea nu este decisa, in acest caz, de catre instanta, ci de oricare dintre parti. Doar repunerea in situatia anterioara rezilierii se face de catre instanta ? Nu are sens !

Citind pe acest forum, am gasit si urmatoarea explicatie :

Rezilierea contractului nu se poate face decat in doua variante:
1-daca partile sunt de acord ...
2-daca partile nu sunt de acord si nu sunt indeplinite nici conditiile stipulate in contract pentru rezilierea lui nu aveti decat sa mergeti la instanta si sa reziliati contractul.

Revin cu intrebarea : cand partile au viziuni contrare asupra rezilierii, nu este de competenta instantei sa se pronunte ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
florin.g, utilizator
Ba da este de competenta instantei, depinde ce doriti dvs sa faceti mai departe. Faptul ca ati facut un avans mai mult inclina balanta spre dvs. In instanta puteti cere Executarea fortata a obligatiei. Aceasta modalitate, daca rezilierea sau rezolutiunea nu va convin.
Puteti cere daune-interese pentru neindeplinirea corespunzatoare a obligatiei.

In regula, asa mai merge.
Dar tot nu m-am dumirit in ce stare se afla contractul.
Daca este in continuare valabil, asta ma intereseaza.
Iar apoi evident ca il voi actiona pe prestator in instanta pt. obligatia de a face, daca nu intelege sa-si respecte obligatiile contractuale.
Deci nu se poate rezilia unilateral un contract care nu contine nici o clauza de reziliere.
Acest lucru vreau sa-l lamuresc foarte bine, pentru ca, dupa cum observati, exista pareri pro si contra (chiar pe acest forum).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere in intarziere virgil1971 virgil1971 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Un prestator de servicii nu-si achita obligatiile contractuale fata de beneficiar. Contractul ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract george.moro george.moro Buna ziua. Un prestator de servicii a considerat ca este mai convenabil sa rezilieze contractul si sa incaseze avansul, justificand actiunea sa printr-o ... (vezi toată discuția)
Rezilliere contract prestari servicii financiare aartist aartist Am incheiat un contract cu urmatoarele clauze: "Prezentul Contract se incheie pe o perioada de 1 an. Contractul va fi prelungit in mod automat, la expirarea ... (vezi toată discuția)