avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... reziliere contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

reziliere contract

Buna ziua.
Un prestator de servicii a considerat ca este mai convenabil sa rezilieze contractul si sa incaseze avansul, justificand actiunea sa printr-o presupusa culpa a beneficiarului.
Contractul nu contine nici o clauza privind rezilierea. Cu toate acestea prestatorul de servicii m-a notificat ca mi-a reziliat contractul motivand ca nu am dorit renegocierea acestuia. Avansul a fost incasat, beneficiarul achitand toate obligatiile contractuale, urmand ca prestatorul de servicii sa-si desfasoare activitatea prevazuta in contract, pentru prestarea careia a fost stabilita explicit plata unei anumite sume. Finalizarea contractului nu a mai avut loc fiindca a intervenit rezilierea acestuia.
Prestatorul poate rezilia unilateral un astfel de contract ?
In cazul in care numai una din parti doreste acest lucru si nu este prevazuta in mod expres o clauza de reziliere, rezilierea nu se decide de catre instanta de judecata ? Prestatorul de servicii este in masura sa aprecieze presupusa culpa a beneficiarului si sa procedeze la rezilierea unilaterala a contractului ?
Va rog sa ma lamuriti ca sa stiu ce pot face intr-o asemenea situatie.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
george.moro, utilizator
Cel mai recent răspuns: george.moro , utilizator 14:16, 3 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Din ceea ce ne scrieti, va sfatuiesc sa actionati in instanta prestatorul pentru obligatia de a face.
Cu stima !
Asta am si facut. L-am actionat in instanta pt. obligatia de executare a contractului, in forma in care a fost redactat.
Insa nu-mi este foarte clar in ce conditii este posibila, teoretic, rezilierea unilaterala a contractului, cu sau fara culpa vreunei parti, cand nu este prevazuta vreo clauza de reziliere si partile nu se adreseaza instantei. Este posibil ?
Cred ca aplicabil ar fi art.969 Cod Civil.
Revocarea conventiei prin consimtamantul mutual nu a avut loc, deci : care ar putea fi "cauzele autorizate de lege" pentru care un contract ar putea fi reziliat unilateral de catre prestator ? In conditiile in care nu exista o clauza de reziliere.
Presupunand ca rezilierea ar fi legal-posibila si executarea contractului impiedicata, exista posibilitatea de recuperare a avansului incasat de prestator, avand in vedere ca activitatea acestuia nu s-a efectuat ? Vreun termen de prescriere ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
george.moro, utilizator
In principiu, as prefera executarea contractului. Dar daca instanta mentine rezilierea contractului, as putea solicita in aceeasi cerere : "In cazul in care hotararea instantei mentine rezilierea contractului - obligarea paratei la returnarea avansului". Mentionez ca activitatea de prestare a serviciilor s-a incheiat fara nici un rezultat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere in intarziere virgil1971 virgil1971 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Un prestator de servicii nu-si achita obligatiile contractuale fata de beneficiar. Contractul ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract florin.g florin.g Buna ziua. Sunt beneficiarul unui contract de prestari servicii care nu cuprinde vreo clauza de reziliere. Contractul respectiv are o singura clauza ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract de prestari servicii virgil1971 virgil1971 Va salut. Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se ... (vezi toată discuția)