avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... PROCEDURA RECUPERARII CONTRAVALORII REPARATIILOR DE LA ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

PROCEDURA RECUPERARII CONTRAVALORII REPARATIILOR DE LA CLIENT

Buna ziua.
Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie:
Se da service-ul auto X, care are de recuperat o creanta (reprezentand contravaloarea facturii de reparatie a unui autovehicul). Societatea de asigurari (cu care nu exista si o conventie de colaborare, deci nu s-a primit nici un accept de plata in baza caruia sa i se fi eliberat clientului masina), sub pretextul ca dosarul de dauna nu este de gasit, ne indruma sa luam legatura cu clientul sa reconstituim dosarul de dauna.
Clientul, foarte frumos, refuza sa faca demersurile necesare sa rezolvam aceasta situatie din care, cu siguranta, service-ul este cel mai afectat.
Cum putem totusi sa-l constrangem (juridic vorbind) sa-si schimbe atitudinea?
Mentionez si ca in decurs de cateva luni termenul de trei de recuperare a creantei noastre se va prescrie deopotriva fata de client, cat si fata de asigurator.
Singurele acte pe care le avem in cazul dosarului de dauna sunt factura si devizul de reparatie emise de service, copii talon si CI pagubit si nota de constatare care este doar semnata de catre un inspector al societatii de asigurare (care nici nu mai lucreaza acolo), nu si stampilata. Lasam la o parte si perioada mare de timp in care service-ul nu a actionat pentru a-si recupera banii.
Ce-i de facut? (As dori sa aflu, punctual, cum trebuie procedat. Ma gandesc ca ar fi necesara o notificare, trimiterea unei somatii de plata catre client si daca nici asa nu intelege sa plateasca -cum banuiesc ca va face- cererea de chemare in judecata? Sau cum?As dori si un model cu aceste acte, desi in mare imi este clar cam ce ar trebui sa cuprinda).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 15:17, 6 Aprilie 2011
Problema dv este in primul rand cu asiguratorul si apoi cu clientul. Deci chemati la conciliere asiguratorul si puneti-i in vedere cele prezentate si pe avocatnet. Aveti nota de constatare semnata chiar daca nu este stampilata ( putini asiguratori fac asta ). Daca in urma concilierii nu va intelegeti cu asiguratorul puneti-i in vedere ca il veti actiona in instanta. Obligatia de a reconstitui dosarul apartine asiguratorului si nu reparatorului. Urmatorul pas va fi chemerea in instanta a asiguratorului. Pt. aceasta angajati-va un avocat specializat in daune din asigurari. Dar nimic nu va garanta faptul ca veti si castiga. Ca orice proces are si probabilitati de da si nu. Depinde si de modul cum va actiona avocatul dv.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna casco-reparatie neplatita de asigurator lemontee lemontee Buna ziua, Am urmatoarea problema: in nov. 2008 am avut o problema la una din masinile societatii.Am deschis dosar de daune, masina a fost reparata in baza ... (vezi toată discuția)
Cum se pot recupera sumele de bani taiate din devizul de reparatie? Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Doresc sa va prezint o situatie pentru a va solicita opiniile si sfaturile cu privire la cum trebuie procedat. Lucrez la un service auto, ca ... (vezi toată discuția)
Dauna auto cu probleme marius____ marius____ In data de 10.01.11 in jurul orei 13:00 am fost lovit de un cetatean in timp ce ma deplasam pe o strada din Bucuresti cu cate o banda pe sens. el era parcat ... (vezi toată discuția)