avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale termenul de opozitie de la cesiune este la fel la SA ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

termenul de opozitie de la cesiune este la fel la SA ca si la SRL??

in situatia in care un SRL care este actionar in cadrul unui SA cesioneaza toate actiunile pe care le detine in SA catre o ps fizica (care este asociat unic in SRL), se aplica termenul de opozitie prevazut in art. 202 sau, fiind un SA, porocedura difera?
In cazul in care difera procedura la SA, imi puteti explica putin?
Eu am AGA de la SRL, AGEA de la SA, act constitutiv actualizat al SA si contract de cesiune actiuni. Imi mai trebuie ceva?
Mutumesc
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 10:59, 11 Mai 2011
Termenul de opozitie se aplica doar la SRL. Va mai trebui un extras din registrul actionarilor, semnat de Presedintele CA. Sa aveti in vedere si dreptul de preemptiune al celorlalti actionari.
Termenul de opozitie este aplicabil si la SA. Care ar fi ratiunea altminteri de a publica Hotararea AGA sau AGEA in Monitorul Oficial. Este adevarat ca la art. 62 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale se vorbeste doar de ,,asociati", dar se vorbeste si de ,, actul aditional" care poate fi si al actionarilor. De altfel, in doctrina s-a formulat un punct de vedere comun in acest sens.
Vorbim despre procedura de cesiune a partilor sociale, asa cum a fost modificata prin OUG 54/2010. Au fost introduse noi alin. la art. 202 din 31/1990.

“(21) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(22) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(23) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(24) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.”

Deci in mod clar nu se aplica la SA, ci doar la SRL B-)
Inteleg ca imi trebuie si un extras din registrul actionarilor. nu prea inteleg cum trebuie sa arate acest extras. registrul actionarilor este ca o carte. cum ar trebui sa fac rost de acest extras?
Multumesc
Registrul de actionari se poate gasi varianta tip la Imprimeria Nationala, sau se poate face unul in Word sau Excel.

Alte discuții în legătură

Contestare cesiune societate comerciala sara_miu sara_miu Exista o anumita perioada de timp in care se poate contesta/anula o cesiune a doi actionari catre o terta persoana? Nu este vorba de unul dintre actionari, ci ... (vezi toată discuția)
Cesiune faneduru74 faneduru74 unde se vorbeste de cesiunea partilor sociale ? (vezi toată discuția)
Anulare cesiune actiuni Ramonacorina Ramonacorina Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat :am fost de acord sa cumpar 50 %din actiunile unei firme cu 2 asociati,adica am cumparat toate ... (vezi toată discuția)