avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... anulare cesiune actiuni
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

anulare cesiune actiuni

Buna ziua!
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat :am fost de acord sa cumpar 50 %din actiunile unei firme cu 2 asociati,adica am cumparat toate actiunile unuia dintre ei .In momentul in care am semnat stiam ca sunt emise bilete la ordin ,firma era in incidenta dar din pacate nu am stiut .In momentul de fata actele sunt inca la Registru si probabil ca vor iesi saptamana viitoare .Mai pot face ceva sa le anulez?
va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Ramonacorina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 08:28, 19 Decembrie 2011
nu sunt jurist dar va pot ajuta cu urmatoarele prevederi legale:

ART. 202 din legea nr. 31/1990
(1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(2^1) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(2^2) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (2^1) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2^3) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(2^4) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.

art. 67, alin. 3 din codul fiscal
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat.





Multumesc mult pentru raspuns! Deci nu e nici o problema daca nu fac opozitie inainte de publicarea in Monitorul Oficial ci trebuie sa o fac in termen 30 de zile dupa publicare..Dar mai am o intrebare:cum fac opozitia?exista o cerere tip sau ceva de genul asta?
Si inca ceva legat de art.67 alin . 3 cod fiscal:transferul partilor sociale e tot una cu cesiunea?adica eu devin propietarul actiunilor si pot opera in actele firmei ( obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului)inainte de publicarea in Monitor a cesiunii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Ramonacorina, utilizator
opozitia se face in termen de 30 de zile de la publicare si cred ca ar fi mai bine sa va adresati unui avocat.
transferul partilor sociale e tot una cu cesiunea si inseamna transferul dreptului de proprietate asupra acestora.
dvs. puteti opera numai dupa trecerea termenului legal in care se poate introduce opozitia (art. 202, alin 2^4 din legea nr. 31/1990)

art. 66 cod fiscal
(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.
Prevederile din legea 31/1990 mentionate de xerxes exista dar din pacate nu pot fi aplicate in aceasta speta deoarece dvs ati fost de acord si ati semnat contractul de cesiune !!
Contractul produce efecte juridice pentru parti de la data semnarii lui si pentru terti de la data publicarii in MO
Solutia este anularea contractului : de comun acord sau in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit 16% persona fizica-cesiune parti sociale johnnyto1979 johnnyto1979 Buna ziua Trebuie sa primesc in urma unei vanzari (a unei societati) o suma de bani intr-un cont persoana fizica. Firma care trebuie sa imi vireze bani in ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)
Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)