avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ma lasa in concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ma lasa in concediu

Buna ziua.

Cer ajutor in cazul urmator.
Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din august 2008. Colegul meu din schimbul urmator, care ocupa aceeasi functie ca si eu, a depus si el o cerere de concediu incepand din iulie 2008, tot de zece zile.
Seful de schimb a venit azi la mine cu cererile, pe care directorul firmei a scris ca, citez: "Vreau sa vad semnatura celor doi reglori, ca au luat la cunostinta de program de 12 ore pe aceasta perioada". Deci colegii mei din celelalte schimburi sa lucreze 12 ore cand eu sunt in concediu. Asta inseamna 12 ore de lucru pe zi intr-o sectie de vulcanizare, unde temperatura medie in timpul verii este de 35 - 40 grade celsius, langa presele de vulcanizat ajunge si la 45 - 50 grade.Daca nu semnam nu ne lasa in concediu. Colegul meu a semnat, eu nu, al treilea coleg nu stiu daca semneaza. Se poate asa ceva? Suna a santaj... Dupa cum scrie la punctul 2 din art. 139, directorul nu are dreptul sa nu ma lasa in concediu daca nu semnez. Am dreptate sau nu?

CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Cel mai recent răspuns: Claark , utilizator 12:57, 7 Iulie 2008
Consider ca atunci cand conditiile de munca nu mai sunt rentabile pentru o anumita persoana, acesta poate alege un alt loc de munca...................... Chiar daca formularea este nefericita, cererea angajtorului nu este exagerata nici ilegala ...........
adelaida_07 a scris:

Consider ca atunci cand conditiile de munca nu mai sunt rentabile pentru o anumita persoana, acesta poate alege un alt loc de munca...................... Chiar daca formularea este nefericita, cererea angajtorului nu este exagerata nici ilegala ...........

Dupa cum stiu durata maxima legala a timpului de munca pe saptamana este de 48 de ore. Daca eu accept cererea directorului, atunci as lucra 60 de ore, plus ca ar trebui sa ma duc si sambata 8 ore. Deci 68 de ore pe saptamana. Poate ca pentru el asta nu-i exagerat, dar nu cred ca e legal, mai ales ca eu am contract semnat de 40 de ore pe saptamana.
Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Modificarea unui c.i.m. se face prin act aditional , adica prin acordul partilor. Cred , totusi, ca solicitarea angajatorului este nelegala, atata timp cat orele suplimentare nu sunt platite sau compensate in ore libere platite.
Din cate spune, angajatorul plateste orele suplimentare respective................. asa ca nu vad nimic ilegal aici.
adelaida_07 a scris:

Din cate spune, angajatorul plateste orele suplimentare respective................. asa ca nu vad nimic ilegal aici.

Nu vezi nimic ilegal? 60 sau 68 de ore pe saptamana suna legal?

Alte discuții în legătură

Probleme urgente cu concediul BadoiAndreea BadoiAndreea Buna ziua, am sa va detaliez problema mea in speranta ca cineva ma va putea ajuta. Lucrez de la ora 09 la ora 21, o zi da - una nu. Colega mea are acelasi ... (vezi toată discuția)
Cim -concediu de odihna anual si durata timpului de lucru Roxy30 Roxy30 Buna ziua.Am si eu urmatoarea nelamurire...am fost angajata la o firma iar in contractul meu de munca scrie asa: Durata muncii.-norma intreaga, durata ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediul de odihna Marya STANCU Marya STANCU lucrez la o firma in ploiesti cu program de 6 ore iar in contractul de munca este program de 8 ore practic lucrez1zi da 1 nu.in aceste conditii petronul nu ne ... (vezi toată discuția)