avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ma lasa in concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ma lasa in concediu

Buna ziua.

Cer ajutor in cazul urmator.
Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din august 2008. Colegul meu din schimbul urmator, care ocupa aceeasi functie ca si eu, a depus si el o cerere de concediu incepand din iulie 2008, tot de zece zile.
Seful de schimb a venit azi la mine cu cererile, pe care directorul firmei a scris ca, citez: "Vreau sa vad semnatura celor doi reglori, ca au luat la cunostinta de program de 12 ore pe aceasta perioada". Deci colegii mei din celelalte schimburi sa lucreze 12 ore cand eu sunt in concediu. Asta inseamna 12 ore de lucru pe zi intr-o sectie de vulcanizare, unde temperatura medie in timpul verii este de 35 - 40 grade celsius, langa presele de vulcanizat ajunge si la 45 - 50 grade.Daca nu semnam nu ne lasa in concediu. Colegul meu a semnat, eu nu, al treilea coleg nu stiu daca semneaza. Se poate asa ceva? Suna a santaj... Dupa cum scrie la punctul 2 din art. 139, directorul nu are dreptul sa nu ma lasa in concediu daca nu semnez. Am dreptate sau nu?

CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Cel mai recent răspuns: Claark , utilizator 12:57, 7 Iulie 2008
Nu va puteti agata doar de un articol de lege care va convine pt situatia dvs. Cititi mesajul domnului Elis.
Nu doriti 12 ore, negociati mai putin. Nu accepta, semnati cu obiectiuni si specificati nr de ore suplimentare la care sunteti dispus.
Codul Muncii mentioneaza clar:

Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncã în cadrul sãptãmânii este, de regulã, uniformã, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu douã zile de repaus.

(2) În functie de specificul unitãtii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegalã a timpului de muncã, cu respectarea duratei normale a timpului de muncã de 40 de ore pe sãptãmânã.

Art. 111. - (1) Durata maximã legalã a timpului de muncã nu poate depãsi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare.

(2) Când munca se efectueazã în schimburi, durata timpului de muncã va putea fi prelungitã peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe sãptãmânã, cu conditia ca media orelor de muncã, calculatã pe o perioadã maximã de 3 sãptãmâni, sã nu depãseascã 8 ore pe zi sau 48 de ore pe sãptãmânã.

(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplicã tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitãti sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o duratã zilnicã a timpului de muncã mai micã sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnicã a timpului de muncã de 12 ore va fi urmatã de o perioadã de repaus de 24 de ore.

Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul sãptãmânii de lucru de 40 de ore, precum si în cadrul sãptãmânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncã la nivelul angajatorului sau, în absenta acestuia, va fi prevãzut în regulamentul intern.

(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai dacã este specificat expres în contractul individual de muncã.

Art. 114. - Programul de muncã si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostintã salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Art. 115. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncã, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauzã, dacã aceastã posibilitate este prevãzutã în contractele colective de muncã aplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenta acestora, în regulamentele interne.

Este destul de clar ca aceste ore suplimentare se efectueaza in baza unor negocieri, cu acordul salariatului si trebuie sa fie prevazute in contract.

"Este destul de clar ca aceste ore suplimentare se efectueaza in baza unor negocieri, cu acordul salariatului si trebuie sa fie prevazute in contract."

Corect.
Claark a scris:

"Este destul de clar ca aceste ore suplimentare se efectueaza in baza unor negocieri, cu acordul salariatului si trebuie sa fie prevazute in contract."

Corect.

Tocmai faptul ca vi s-a solicitat acordul scris va facut sa va simtiti jignit ;)
Cert este ca va poate fi refuzata efectuarea co tocmai pentru faptul ca refuzati sa asigurati continuitatea...............prin reciprocitate si ceilalti pot sa refuza sa va asigure continuitatea turei si pana la rezolvarea acestei probleme, cererea dvs. poate fi respinsa#-o
Asta nu mai conteaza. Colegul meu de azi s-a dus in concediu, cererea lui nu a fost aprobata. Eu raman in locul lui cat consider eu ca e necesar, dar max. 2 ore. Oricum noi avem inlocuitor in schimb, dar cu experienta mai mica. Asta e vina firmei (conducerii), unde fluctuatia de personal este de aproximativ 95% in 3 ani.

Alte discuții în legătură

Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediul de odihna Marya STANCU Marya STANCU lucrez la o firma in ploiesti cu program de 6 ore iar in contractul de munca este program de 8 ore practic lucrez1zi da 1 nu.in aceste conditii petronul nu ne ... (vezi toată discuția)
Probleme urgente cu concediul BadoiAndreea BadoiAndreea Buna ziua, am sa va detaliez problema mea in speranta ca cineva ma va putea ajuta. Lucrez de la ora 09 la ora 21, o zi da - una nu. Colega mea are acelasi ... (vezi toată discuția)