avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cum infiintez o federatie sportiva nationala?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cum infiintez o federatie sportiva nationala?

As dori sa infiintez o federatie sportiva nationala .
Care sunt etapele legale pe care trebuie sa le parcurg la de 0 pana la a functiona legal ca si federatie individuala si nu ca un subdomeniu?
( Multumesc anticipat ! )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 8 Mai 2011
Consultati og 26 din 2000 cu toate actualizarile. Puteti gasi pe net printr-o simpla cautare. Presupun ca dumneavoastra doriti infiintarea unei federatii de cluburi sportive, aceste cluburi fiind constituite pe structura unui ong sau srl cu obiect de activitate specific organizarii de evenimente si competitii sportive dar si de construirea si administrarea de baze sportive.
Pentru infiintarea unei Federatii sportive, legislaţie aplicabilă este:
1.Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, publicată în Monitorul Oficial nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificările şi completările ulterioare;

2.Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, publicată în Monitorul Oficial nr. 578 din 14 septembrie 2001;

3.Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii si fundaţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 39 din 31 ianuarie 2000 aprobată cu modificări prin Legea nr. 246/2005 publicată în Monitorul Oficial nr. 656 din 25 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare;

Înfiinţarea Federaţiilor sportive naţionale se realizează în condiţiile art.35 şi 36 din Legea nr.69/2000 şi a dispoziţiilor speciale prevăzute de HG nr.884/2001, respectiv:

Art. 35
(1) Federatiile sportive nationale sunt structuri sportive de interes national, constituite prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si ale municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport.
(2) Potrivit prezentei legi federatiile sportive nationale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si fara scop lucrativ.
(3) Dobandirea personalitatii juridice se face in conditiile legii.

Art. 36
(1) Federatiile sportive nationale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului.
(2) Pentru o ramura de sport se poate constitui, in conditiile legii, o singura federatie sportiva nationala.
(3) Prin exceptie, se pot constitui Federatia sportiva nationala «Sportul pentru toti» si Comitetul National Paralimpic, pentru persoanele cu dizabilitati, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, avand ca membri persoane fizice si persoane juridice cu activitate specifica in domeniu.
(4) Modificarea statutelor sau a actelor constitutive ale federatiilor sportive nationale este supusa procedurilor prevazute de lege, dupa ce s-a obtinut avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului.
(5) Federatiile sportive nationale se organizeaza si functioneaza in baza statutului propriu elaborat in conformitate cu prevederile prezentei legi si cu statutele federatiilor internationale corespondente.
(6) Infiintarea federatiilor sportive nationale sau modificarea statutelor si a actelor constituive ale acestora, fara respectarea dispozitiilor alin. (1) si (4), este nula de drept.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare federatie 2ntz 2ntz Buna ziua, Intreabarea mea este urmatoarea. Cum infiintez o federatie? Practicam un sport destul de nou pt Romania si dorim sa infiintam o federatie. ... (vezi toată discuția)
Club sportiv sau asociatie sportiva? avantaje si dezavantaje? luca_claudia72 luca_claudia72 va rog sa ma ajutati intr-o problema...care din cele 2 forme ar fi cea mai avantajoasa? care din ele e mai rapida si mai ieftina de infiintat? unde gasesc ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie sportiva fara personalitate juridica Craciuniulian Craciuniulian Va rog sa imi spuneti care este Legea in vigoare aplicabila pentru infiintarea unei asociatii sportive fara personalitate juridica. Mentionez ca in urma ... (vezi toată discuția)