avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... verificarea starii de arest
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

verificarea starii de arest

sotul meu este arestat preventiv. A avut ultima verificare a starii de arest pe 10 martie si a primit prelungire, cu 60 zie. Pe data de 31 martie a avut recurs la procesul de fond la curtea de apel iar in cadrul acestui proces nu s-a judecat si starea de arest. In motivarea data pe 6 aprilie se respinge apelul si se specifica ca "se mentine starea de arest". Va rog mult sa-mi raspundeti, daca nu s-a judecat in proces starea de arest, motivarea data se pune ca si o prelungire a arestului???? De cand se calculeza cele 60 zile, din 10 martie sau din 6 apriie?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 08:01, 8 Mai 2011
Nu se pune ca o prelungire a arestului, intrucat perioada de arest nu expirase, ci doar a vut loc o verificare a temeiniciei si legalitatii masurii preventive.Va avea loc o noua verificare inainte de expirarea perioadei de arest, ocazie cu care la fel, instanta va decide daca subzista motivele care au condus la luarea acestei masuri sau nu.In caz ca va constata ca nu mai exista temeiuri pentru mentinerea i narest va dispune punerea in libertate a inculpatului, in caz contrar, va da o inchieere prin care va dispune prelungirea masurii.
Eu stiu ca de fiecare data cand are loc verificarea starii de arest practic se prelungeste mandatul cu inca 60 de zile. Dar in timpul procesului de fond nu s-a judecat verificarea starii de arest! S-a dat raspuns in motivare ca "se mentine", desi in proces nu s-a discutat decat pe fond. Se poate? Motivarea data este echivalentul unei verificari?
Detinutul se afla in interiorul celor 60 de zile dispuse de instanta pentru prelungirea mandatului.
In aceasta situatie , instanta verifica daca masura arestarii a fost luata cu respectarea legalitatii , in conditiile prev de art.148 c.pr.pen.
In legatura cu prelungirea sau nu a duratei arestarii , se va pronunta instanta inainte de expirarea termenului mandatului emis(inainte de expirarea celor 60 de zile)
nu e nici o greasala.
s-a respins apelul si s-a mentinut masura arestarii preventive deoarece dosarul se afla la o alta instanta decat cea care a mentinut-o iar cele 60 de zile se calculeaza de la data respingerii apelului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentinerea arestarii preventive de catre curtea de apel ralukastrugaru ralukastrugaru pe data de 22 05 trebuia sa se tina la curtea de apel recursul la restituirea dosarului inapoi la parchet ,s-a aminat inca o luna cazul cu dosarul dar in schim ... (vezi toată discuția)
Masura de arestare preventiva eu101 eu101 buna seara . am si eu problema .... cineva a primit mandat de arestare preventiva pe 29 de zile, astazi a fost chemat din nou in fata instantei pentru ... (vezi toată discuția)
Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)