Primesc comanda de la pers. fizice intr-un showroom de prezentare pentru executarea unor perdele si draperi , eu comand materialul si execut comanta la sectia de productie dupa care urmeaza facturarea produsului catre client din acest showroom . Intrebare Trebuie sa consider marfa aceste produse sau direct produse finite( showroom se afla i acelasi loc cu sectia.
Inregistrati prima data produsele finite(ct. 345) obtinute in atelierul de productie. Apoi faceti transferul in showroom ,acestea devenind marfuri (ct. 371) . Chiar daca atelierul de productie si shworoomul sunt in acelasi loc , productia trebuie evidentiata distinct in contabilitate. Dvs. nu vindeti produse finite ,ci marfuri. :)
D-voastra facturati produsul finit,deci produsele care compun produsul finit sunt considerate materii prime,se face receptie...se da spre prelucrare..rezulta produs finit.
-produsul finit il vindeti in magazin propiu si este considerat marfa.
In contabilitate e asa cum a spus colega Gabrielle monique..scuze ..
Ca si completare:
301=401 aprovizionare materii prime
601=301 consum materii prime si concomitent
345=711 inregistrarea produsului finit
371.02 sau 371.01 = 345 transferul produselor finite in gestiunea marfuri
371=378 adaos comercial
411=707 vanzarea marfurilor
607=371 si
378=371 descarcarea gestiunii
Daca sunteti platitor TVA, veti avea si
- 4426 deductibia, la aprovizionarea de la furnizor
- 4428 neexigibila, aferenta marfii din gestiune, daca tineti evidenta la pret cu amanuntul
- 4427 colectata, aferenta marfii vandute.
Multumesc frumos
Asa am procedat insa ,am primit o solutie de la o firma de consultanta ca vanzarea produselor( perdele , draperii , etc) so o introduc direct in 703 produse finite fara sa mai trec marfa prin 371.