avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA FACTURA PRESTARI SERVICII EXTERNE - tara non UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA FACTURA PRESTARI SERVICII EXTERNE - tara non UE

As dori si eu lamuriri cu privirea la aplicarea TVA catre firme straine (tari non-UE) pentru servicii supraveghere lucrari (consultanta). Firma este inregistrata in Romania si platitoare de TVA si exista 2 posibilitati :
1.Serviciile de consultanta se desfasoara pe teritoriul Romaniei (intr-un santier)
2.Serviciile de consultanta se desfasoara intr-o alta tara (care deasemenea nu este membra UE).
As dori sa stiu daca trebuie aplicat TVA la factura emisa catre firma straina (sa zicem India sau Korea) in fiecare dintre cele 2 situatii.
Multumesc anticipat
Da.. se aplica TVA daca firma dvs este platitoare de TVA..E treaba celor din Corea sau India sa si recupereze TVA ul platit dvs
in conformitate cu prevederile art. 133, alin 4, lit a) din codul fiscal
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

concluzii pentru cazul:
1. factura cu TVA
2. factura fara TVA.

acest tip de servicii, indiferent catre cine sunt prestate (beneficiari din UE sau nonUE), nu necesita inscrierea in ROI si raportarea in decl. 390.

avocatPetre a scris:

Da.. se aplica TVA daca firma dvs este platitoare de TVA..E treaba celor din Corea sau India sa si recupereze TVA ul platit dvs


cum va puteti argumenta acest raspuns?
multumesc!
Multumesc frumos pentru raspuns. Asa cred si eu insa legistatia in ecest sens este atat de ambigua incat niciodaa nu poti fi sigur. Si vad ca mai sunt si pareri contrare.
Pentru cazul nr. 2 avem deja un contract in derulare si emitem catre ptenerul extern facturi fara TVA (serviciile de supraveghere se desfasoara in Russia) insa pentru cazul nr. 1 avem in negociere un contract cu un partener din India pentru desfasurarea serviciilor de consultanta pe teritoriul Romaniei. Dupa cuti mentionat trebuie sa aplicam TVA la facturile emise. In acest caz partenerul isi poate recupera TVA-ul aferent ? Si daca da unde in Romania sau in India (sau depinde si de legislatia din tara respectiva)?
Imi mai puteti da niste detalii in acest sens?
Multumesc anticipat
cu toate stima, dar legislatia nu e deloc ambigua in acest sens, e chiar foarte clara in cazul prestarilor de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile - locul prestarii se considera a fi locul situarii imobilului si este o consecinta logica a faptului ca este vorba de bunuri imobile, ce nu pot fi tranzitate.
parerea d-lui avocat, cu scuzele de rigoare, imi pare una lipsita de profesionalism si aruncata asa "dupa ureche", fara nici un temei legal.

partenerul din india se poate inregistra in scopuri tva in romania, fie direct, fie printr-un reprezentant fiscal si poate recupera tva achitata prin depunerea unui decont negativ de tva cu optiune de rambursare.

o alta solutie ar fi recuperarea tva in romania fara inregistrare, numai daca si legea din india permite unei firme din romania sa recupereze tva achitata in india.

cititi cu atentie art. 147^2 si art 153 cod fiscal + normele de aplicare.

mult succes!

Alte discuții în legătură

Cum sa plateste tva-ul pentru o munca in strainatate? AlexandruBZS AlexandruBZS Am o mică companie din domeniul construcțiilor și am avea un șantier în străinătate, la un particular în Franța. Privind TVA-ul, ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare cu sau fara tva iflorin11 iflorin11 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de TVA, neinregistrata in ROI. Doresc sa achizitionez servicii IT (dezvoltare site-uri web) de la o firma din Grecia ... (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)