avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Am nascut in 2010, deci am intrat in crestere copil dupa legea veche. Din cele 12 luni anterioare nasterii copilului, 3 luni am fost in somaj tehnic, in restul de 9 am primit venituri salariale. La calculul indemnizatiei de crestere copil se iau in considerare aceste 3 luni de somaj tehnic?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:44, 9 Mai 2011
1. Conform OUG 148/2005, art.1(2), lit.k) este considerata perioada asimilata celei de obtinere de venituri profesionale impozabile si perioada in care ati fost in "întrerupere temporarã a activitãţii, din iniţiativa angajatorului, fãrã încetarea raportului de muncã, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii".
2. La dosarul cu acte pentru CCC trebuie sa atasati o adeverinta de la unitate prin care sa se confirme ca ati fost in "somaj tehnic".
La dosar scrie ca am fost in somaj tehnic, dar la calculul indemnizatiei de crestere copil au luat in calcul doar veniturile din cele 9 luni cat am obtinut venituri salariale, si au impartit la 12 luni. Adica au considerat cele 3 luni de somaj tehnic ca perioada asimilata, dar cu venituri 0, desi eu am luat 75% din salariu de baza, conform legii somajului tehnic. E corect?
1. OUG 28/2009, in bza careia ati fost in "somaj tehnic" precizeaza:
Art.1
...
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizaţiile reprezintă drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.

2. Asadar nefiind venituri impozabile nu pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC, deoarece OUG 111/2010 spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

3. Asadar AJPS a procedat legal cand a calculat indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 Asi dori sa stiu care alte venituri mai sunt luate in calcul pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.De exemplu venitul din dividente sau ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil loredanaelena loredanaelena am si eu o problema, lucrez de foarte putin timp ca inspector personal la o firma care a avut oamenii in somaj tehnic cf ordonantei 92/2009. printe acestia si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic.... ioana2525 ioana2525 Daca firma la care lucrez ma obliga sa-mi dau demisia pentru lipsa rezultate pot cere somaj tehnic? Cat mi se plateste pe luna, cum ... (vezi toată discuția)