avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptia raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptia raspunderii penale

in cazul in care parchetul spune ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, mai stabileste existenta faptei, respectiv a vinovatiei?

desi nu fac penale, acesta este dos pe care -l am maine#-o
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
ContSters126925, utilizator
Solutia in penal tocmai asta este ca s-a prescris fapta dar ea exista si exista inv/inc in cauza.Se va da incetarea urmaririi penale art 242 alin1,art.10 lit g si art 11 lit c cpp.
succes
Raspunsul este nu. Prescriptia este chiar una din cauzele de incetare a procesului penal.
adica, parchetul spune nu, fara sa verifice fapta, cu alte cuvinte..

se bazeaza pe ce ati scris dvs:D .. in plangere
In caz de constatare a intervenirii prescriptiei, nu se mai intra in fondu cauzei... Daca a inceput procesul, deci daca s-a ajuns in instanta, si intervine prescriptia procesul inceteaza. . Poate continua numai la cerera inculpatului, pt a-si dovedi nevinovatia. (art. 10 lit. g cod pr. pen, art. 13 cod pr. pen) .
Pai ideea este ca, daca s-a ajuns in instanta , s-a ajuns pe baza rechizitoriului, deci in cazul in care procesul penal si-ar fi urmat cursul, vinovatia ar urma a fi stabilita... insa, conform art. 5 indice 2 din c. pr. pen, nu inainte de pronuntarea unei hotarari penale definitive. Cum insa , avand un caz de prescriptie, soarta procesului este pecetluita, astfel incat, si daca ar exista vinovatie, ea nu mai poate fi constatata. Iar fapta este clar ca exista din moment ce avem un invinuit .. In orice stadiu procesual s-ar constata prescriptia, procesul penal va inceta , cu posibilitatea invinuitului , inculpatului de a-si dovedi nevinovatia, cerand continuarea procesului .
Cu alte cuvinte,fiind un fapt juridic extinctiv, raportul juridic porocesual penal se stinge atunci cand se constata intervenirea prescriptiei rapsunderii penale. B-)
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
ContSters47264, utilizator
eu sunt parte vatamata si sunt inr-o plangere impotriva rezolutiei parchetului

Alte discuții în legătură

Prescriptia raspunderii penale, continuarea actiunii civile calytul calytul in dosar penal a intervenit prescriptia raspunderii penale si a incetat procesul penal, dar lasa nesolutionata actiunea civila.Ce trebuie sa fac eu pentru ... (vezi toată discuția)
Justitia romana pedepseste de 2 ori aceeasi fapta. Statescu Statescu Buna ziua! Un tanar ( 23 ani), in autobuz, a furat, din buzunarul unui calator, un telefon. A fost surprins si lovit cu un pumn. Telefonul a fost recuperat ... (vezi toată discuția)
Sechestru penal de radiat sammy44 sammy44 Parchetul de pe langa Judecatoria sector 3 a instituit masura asiguratorie a sechestrului ipotecar asupra unui imobil si intrucat s-a dispus scoaterea de sub ... (vezi toată discuția)