decarrera_ro,
In perioada cat tatal copilului este in detentie puteti solicita alocatia pentru familii monoparentale, care se acorda persoanelor care au in ingrijire unul sau mai multi copii si nu beneficiaza de ajutor din partea cuiva (socri, parinti – ca exemple)
Daca detinutii ies la munca si castiga un ban se poate retine (si vira) suma pentru plata intretinerii minorului, atunci cand exista un titlu executoriu...
cporumbel,
Art 305 cod penal (abandon de familie) – copy-paste:
... c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. C), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Prin ”rea credinta” se intelege (aici) ca are venituri dar nu vrea sa plateasca... dar cel in cauza nu are venituri, deci nu are de unde sa plateasca ceea ce a fost obligat de instanta.
Altfel spus: tatal copilului nu plateste pentru ca nu are bani – in acest caz – nu pentru ca are si nu vrea sa plateasca.
Nu va fi ”pedepsit” daca nu are venituri...
Judecatorul a luat aceasta hotarare in ideea ca respectivul va avea, la un moment dat, un loc de munca si atunci dv nu veti fi nevoita sa mergeti, din nou, in fatza instantei pentru a se stabili pensia de intretinere.
[EDITAT] @cporumbel
O posibila situatie : azi judecatorul stabileste cuantumul pensiei. Maine tatal copilului poate ajunge sub puterea unui mandat de executare a unei pedepse privative de libertate. Asa ajunge si la beci si are de platit si pensia alimentara. Repet, e o posibila situatie !
Faptul ca e la beci nu-l exonereaza de plata pensiei ! Doar este amanata plata !
1.
Parca si puscariasii munceau si mai luau si ceva bani pentru asta (nu ma puneti sa deschid tratate de procedura penala ca s-a cam pus ceva praf pe ele de la definitivat :) )
2
C. fam zice ca:
Art. 86. - Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, cel care înfiază şi înfiat, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Art. 89. - Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
...
d) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.
Art. 91. - În cazul în care cel obligat în primul rând la întreţinere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanţa judecătorească va puteaobliga pe celelalte persoane îndatorate la întreţinere să o completeze, în ordinea stabilită de art. 89.
Mai greu, dar, in anumite situatii, se poate ajunge si la obligarea bunicilor de a acorda intretinere nepotului. (in cazul in care parintele se afla in imposibilitatea absoluta de a acorda intretinere copilului).