avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de un raspuns urgent! Va rog frumos!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de un raspuns urgent! Va rog frumos!

Am divortat in iunie 2007, iar in august 2007 prin hotarare definitiva si irevocabila mi-a fost incredintat copilul minor spre crestere si educare. Mentionez ca tatal nu a cerut dreptul la vizite si la petrecerea vacantelor cu copilul, fiind de acord cu plata unei pensii alimentare lunare. Doresc sa imi petrec vacanta in Italia cu copilul. Am nevoie de acordul fostului sot pntru a pleca impreuna cu copilul? Am pasaport si copilul il am trecut in pasaport. Va multumesc!
Mergeti impreuna cu fostul sot la notar si intocmiti un inscris ca va permite sa scoateti copilul din tara. De cele mai multe ori vamesiinici nu vor sa auda de hotarari judecatoresti.
Din moment ce copilul vi s-a incredintat prin hotarare, puteti sa-l treceti pe pasaport fara acordul fostului sot. Trebuie sa mergeti la Serviciul Pasapoarte cu sentinta legalizata, cu copilul si pasaportul.

Chiar daca nu a cerut stabilirea modalitatii de vizitare, tatal copilului are dreptul sa aiba relatii personale cu copilul. El va poate da in judecata doar daca nu-i permiteti sa tina legatura cu copilul. Tatal are dreptul sa-si viziteze copilul in virtutea legaturii biologice pe care nu o puteti nega, drept care este ocrotit de lege. De asemenea, este si dreptul copilului sa-si vada tatal.
Nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a pleca cu copilul in strainatate.:)
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. In acest sens, olitistii de frontiera permit iesirea din tara a minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

:offtopic:
Cred ca intrebarea pusa era alta :)
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca aveti hotArarea investita cu formula definitiva si irevocabila, potrivit art.30 din L.248/2005 nu este necesar acordul tatalui.

Art. 30

(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoana fizică majoră, în următoarele cazuri:

a) minorului care este înscris în documentele de călătorie ale ambilor părinţi sau, după caz, este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de aceştia i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;

b) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

d) minorului care este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)–d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)–d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:

a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;

b) în cazul în care însoţitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă există acordul doar al unuia dintre părinţi.

(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:

a) scopul deplasării;

b) ruta urmată până în statul de destinaţie;

c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.

(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

(6) Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (4), referitoare la însoţitor, perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată, iar în situaţiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării.

(7) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)–d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.
modificat de ORDONANŢÃ - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate nr. 5/2006 din 19 ianuarie 2006, M. Of. 71/2006 ; ORDONANŢÃ - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate nr. 5/2006 din 19 ianuarie 2006, M. Of. 71/2006 ; ORDONANŢÃ DE URGENTÃ - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate nr. 96/2006 din 29 noiembrie 2006, M. Of. 981/2006
:DSunteti libera sa circulati in Europa, in toate tarile, cu exceptia Turciei. Aveti minorul pe pasaportul d-str. deja si cu horararea judecatoreasca in original , legalizata si pe care sa fie mentionat--definitiiva si irevocabiila, merget sanatoasa in Italia cu minorul. =D>

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Cum se poate un minor sa devina major mai repede? B_ovidiu B_ovidiu Am un copil kre in 3 luni face 18 ani...si acuma ar trebui sa plece in strainatate..Si cum el este minor iar trebui un insotitor...si mam gandit k sa nu mai ... (vezi toată discuția)