avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... compensare
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

compensare

Se poate compensa o factura mai mare de 10.000 ron si mai veche de 30 de zile fara a trece prin IMI daca una dintre parti este in insolventa si compensarea a fost aprobata de adunarea creditorilor?
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 06:24, 13 Mai 2011
legal nu.
platile se fac proportional la toti creditorii
Art. 52. - Deschiderea procedurii de insolvenţă nu afectează dreptul unui creditor de a invoca compensarea creanţei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci când condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare legală sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii.

Deci, dacă ambele creanţe deţinute de creditor şi debitor s-au născut anterior deschiderii procedurii insolvenţei, iar condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare sunt îndeplinite, se poate efectua compensarea acestora.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
Amila, utilizator
Dar daca persoana juridica ce solicita efectuarea compensarii este creditor chirografar , nu este prejudiciata suma creditorilor cu creante garantate ?

Drept de creanta asupra averii debitorului au toate creantele inregistrate in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului insa distribuirea sumelor realizate in urma lichidarii este realizata conform art 121 din legea 85 / 2006.

Prezentand aceste aspecte legale poate rezulta si aspectul ca in acest caz suma aferenta creditorilor garantati este diminuata prin respectiva compensare nerespectandu-se ordinea distribuirii stabilita in lege.

Dar daca persoana juridica ce solicita efectuarea compensarii este creditor chirografar , nu este prejudiciata suma creditorilor cu creante garantate ?


Art din lege citat de Amila precum si explicatiile sunt corecte
In cazul de fata nu se face distribuire ci compensarea a 2 sume care existau inainte de data deschiderii procedurii !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat- inregistrare carabela_anca carabela_anca O societate straina A vinde marfa unei societati B din Romania. Aceasta presteaza un serviciu unei societati C din Romania. Societatea A si societatea C sunt ... (vezi toată discuția)
Plan de distributie MIXAM MIXAM Daca pe rolul instantei se afla o contestatie la tabelul definitiv de creante asupra careia nu s-a pronuntat instanta, este posibila distributia de catre ... (vezi toată discuția)