avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-a majorat indemnizatia de crestere a copilului?!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-a majorat indemnizatia de crestere a copilului?!

Sunt o mamica care a nascut anul trecut (2010) in 30 iunie -inante de "taieri"-. Am beneficiat temporar de 70% din media veniturilor din ultimele 12 luni pana in 31decembrie...m-am asteptat ca din ianuarie sa primesc 85% din m.v / ultimele 12 luni...si culmea: am primit in plus (!) 3,8% !!!! =D>
Noul Cod al muncii a intrat in vigoare abia din mai!!! Pe ce baza s-au recalculat aceste indemnizatii din 1 ianuarie?
Cel mai recent răspuns: gabelu , utilizator 16:06, 16 Mai 2011
1. Codul muncii nu are legatura cu calcularea indemnizatiei pentru CCC.

2. OUG 111/2010 (care se aplica de la data de 01.01.2011) spune:
Art. 30
(1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aduc la cunostinta beneficiarilor prin emiterea unei noi decizii de catre agentiile teritoriale.

3. Asadar:
- de la data de 01.01.2011 s-a recalculat indemnizatia de CCC in procent de 75% din media veniturilor pe cele 12 luni premergatoare nasterii;
- trebuia sa primiti de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale o noua decizie de calculare a indemnizatiei.
Multumesc frumos pentru raspunsul promt ! De primeam o noua "Decizie" de la Agentia mentionata de Dvs. ...
nu era normal sa primesc informarea cel putin in luna in care urma sa se produca modificarea in ceea ce priveste suma cuvenita?...dar la noi e :ok: si asa !
am sanse sa castig in instanta, daca actionez statul in judecata pt neglijenta ?
Multumesc anticipat pt raspuns ,(eventual sugestie)!
1. Pentru ce sa actionati statul in judecata? Nu ati fost pagubita din cauza neglijentei sale. Se presupune ca dvs. ati cititi OUG 111/2010.
2. Incercati un e-mail sau telefon la AJPS (ea este cea care va aproba si calculeaza indemnizatia pentru CCC) si solicitati sa va trimita decizia asa cum spune OUG 111/2010.
Multumesc frumos pt precizari!
Eu sunt in crestere copil din decembrie 2010 dar nu am primit nici o decizie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Olti Valeria Olti Valeria Indemnizatia de crestere copil redus cu 15 % din 1 iulie 2010 era numai pentru 6 luni nu-i asa?Nu ar trebui sa primesc suma intreaga inaintea taierii celor 15 ... (vezi toată discuția)
Reducere 15% indemnizatie cresterea copilului VALI_H VALI_H Buna ziua, intrebarea mea este legata de legea privind reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, cand si cum s-a aplicat? Pe parcursul a 15 luni mi ... (vezi toată discuția)