avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare pod comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare pod comun

Intrebari:

1.Vanzarea unui pod comun aflat in propietate perpetua si fortata se vinde cu 2/3 sau cu acordul tuturor propietarilor?
2.Ce se intampla cu cei ce nu sunt de acord?
3.Ne poate obliga cineva sa vindem?
4.Se maresc cotele indivize pe curte si subsol daca se vinde catre unul din propietari?adica celor care vand li se reduc cotele?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: impexrom , utilizator 14:02, 10 Mai 2011
Vanzarea podului comun se va perfecta numai cu acordul tuturor copartasilor, conform regulii unanimitatii, odata cu imobilul.
Proprietatea comuna fortata si perpetua nu poate fi incetate, de principiu, prin imparteala.
Totusi, in practica judiciara, daca bunul e comod partajabil in natura , proprietate comuna poate fi transformata in proprietate exclusiva.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1. Acordul tuturor proprietarilor.
2. Nu se vinde, deci....
3. Nu va obliga nimeni.
4. Nu.
Noi reglementari cu privire la proprietatea comuna fortata si perpetua.

Actul normativ cuprinde noi reglementari cu privire la conditiile in care poate avea loc incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru spatiile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, modificand si completand unele prevederi ale Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si ale Legii locuintei nr. 114/1996.

Ref. Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.

Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In acest caz devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

In situatiile de mai sus, coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.

Ref. Legea locuintei nr. 114/1996.

Modificarea Legii locuintei vizeaza in realitate corelarea cu modificarile prezentate mai sus privitoare la noul regim al coproprietatii fortate si perpetue asupra partilor de folsinta comuna ale imobilelor cu mai multe apartamente. Astfel, se elimina din cuprinsul legii mentiunea ca ”Dreptul de proprietate comuna, fortata si perpetua asupra partilor comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.”

In plus, se precizeaza ca forma autentica necesara, sub sanctiunea nulitatii absolute, pentru instrainarea locuintelor si unitatilor individuale prin acte juridice intre vii, tebuie sa fie notariala.

Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am inteles de aici din forum,legea 170/2010 ca ar fi posibil acest lucru cu 2/3.
Suntem un imobil cu 10 apartamente din care 8 cumparate prin 112,unul din propietari care are podul deasupra lui vrea sa-l cumpere,sa decoperteze,turnare de planseu si ridicare cu 1-2 apartamente.Nu toti suntem de acord cu asta deoarece suntem in gradul 1 de seismicitate,..............si teama de reducere a cotelor din curte si subsol

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie spatiu comun loredana080380 loredana080380 Buna ziua Doresc sa achizitionez un spatiu care se gaseste la nivelul 1 al blocului in care locuiesc. In acest sens s-a intrunit o sedinta in care s-a hotarat ... (vezi toată discuția)
Instrainare parte pod comun -nulitate absoluta sau relativa ContSters202742 ContSters202742 Buna ziua Intr-un imobil exista mai multe apartamente individuale in proprietatate exclusiva si un pod aflat [b]in proprietate comuna perpetua si ... (vezi toată discuția)
Cum pot dveni proprietarul spatiului ,singurului uscator aflat in bloc,ca totul sa fie legal ADOCATA ADOCATA Pe scara noastra de bloc ,se afla o singura camera,uscator,la etajul 4. a-si dori ca aceata camera sa devina proprietatea mea,fiind lipita de apartamentul ... (vezi toată discuția)