avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot reprezenta o ruda in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot reprezenta o ruda in instanta?

eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea?
va rog, daca puteti, sa imi raspundeti.
eu am terminat dreptul dar sunt angajata ca si consilier juridic in fira sotului meu, asa ca nu prea stiu asa bine cum ar trebui sa procedez.:(
Cel mai recent răspuns: lylygry , utilizator 16:31, 10 Mai 2011
Conform art. 12 din statutul profesiei de consilier juridic, acesta poate reprezenta gratuit în justiţie rudele sale, ale soţului/soţiei, până la gradul IV inclusiv.

Codul de procedura civila
Art. 67. - Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în judecată pe mandant, numai dacă acest drept i-a fost dat anume.
Dacă cel care a dat procură generală nu are domiciliu şi nici reşedinţă în ţară, sau dacă procura este dată unui prepus, dreptul de reprezentare în judecată se presupune dat.
Art. 68. - Procura pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată sau de reprezentare în judecată trebuie făcută prin înscris sub semnătură legalizată; în cazul când procura este dată unui avocat, semnătura va fi certificată potrivit legii avocaţilor.
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecăţii, chiar dacă nu cuprinde nici o arătare în această privinţă; el poate fi însă restrâns numai la anumite acte sau pentru anumită instanţă.
Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintă partea.
Asistarea de către avocat nu este cerută doctorilor sau licenţiaţilor în drept când ei sunt mandatari în pricinile soţului sau rudelor până la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de către avocat nu este cerută la judecătorii când partea este reprezentată prin soţ sau rudă până la al patrulea grad inclusiv.
Buna ziua,Marrian
Va multumesc frumos ptr raspunsul dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta ContSters48919 ContSters48919 Intr-un proces de declarare judecatoreasca a disparitiei pot si reprezentat in instanta de o alta persoana fizica prin mandat la notar? (procura) (vezi toată discuția)
Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)
Procura de reprezentare sammy44 sammy44 Fostul sot a semnat o hartie la notariat cu tatal sau pt. a-l reprezenta oriunde si acum fostul socru ma ameninta ca de-acum incolo cu el ma voi judeca in ... (vezi toată discuția)