avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Reprezentare ruda de catre licentiat in drept
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Reprezentare ruda de catre licentiat in drept

As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura.
Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura notariala sau e suficient sa fac dovada rudeniei?
La primul termen e suficienta declaratia verbala? sau in practica nu e acceptata aceasta procedura?
buna ziua!
potrivit disp. art.68 cod proc civila
Procura pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată sau de reprezentare în judecată trebuie făcută prin înscris sub semnătură legalizată; în cazul când procura este dată unui avocat, semnătura va fi certificată potrivit legii avocaţilor*).
Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecăţii, chiar dacă nu cuprinde nici o arătare în această privinţă; el poate fi însă restrâns numai la anumite acte sau pentru anumită instanţă.
Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintă partea.
Asistarea de către avocat nu este cerută doctorilor sau licenţiaţilor în drept când ei sunt mandatari în pricinile soţului sau rudelor până la al patrulea grad inclusiv.
De asemenea asistarea de către avocat nu este cerută la judecătorii când partea este reprezentată prin soţ sau rudă până la al patrulea grad inclusiv.
Am citit si eu prevederile C. pr. civ.
Practica nu corespunde intotdeaua cu teoria si din acest motiv voiam sa stiu raspunsul din partea unui licentiat in drept care s-a confruntat cu aceasta situatie.
Pot merge la instanta sa studiez dosarul cu dovada existentei gradului de rudenie, in speta copii dupa certificate de nastere? sau am nevoie de o procura notariala.
Dosarul poate fi studiat la arhiva sau in sala de judecata doar de :
- partea din proces;
- avocatul partii;
- mandatarul partii cu procura autentica.
Daca nu sunteti parte, nici avocat, doar ruda cu studii juridice, pentru a studia dosarul in care ruda dv. este parte in proces, aveti nevoie de o procura autentica speciala in care sa se precizeze clar ca aveti dreptul sa reprezentati partea in acel proces ce face obiectul dosarului civil nr.............. aflat pe rolul instantei ......................, ce are ca obiect: .....................
O procura generala de reprezentare a partii nu va este utila. Pentru proces este nevoie de procura speciala autentica, asa cum am mentionat. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
aveti nevoie de procura notariala .
Chiar daca sunteti ruda cu partea pe care doriti sa o reprezentati, va trebuie un inscris din care sa rezulte acest fapt.De obicei o procura, insotita de copia ceritficata conform cu originalul de pe diploma de licenta in drept.Dovada gradului de rudenie o puteti face doar daca instanta va solicita acest lucru.
Ca sa studiati dosarul, fie mergeti impreuna cu partea pe care doriti sa o reprezentati la arhiva, fie prezentati procura atunci cand solicitati studierea dosarului.

Alte discuții în legătură

Reprezentare juridica parabola parabola Buna! In Statutul consilierului juridic scrie: Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justiţie rudele sale, ale soţului/soţiei, pană la ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Imputernicire ContSters184698 ContSters184698 Daca un membru al familiei doreste sa ma imputerniceasca sa-l reprezint in instanta trebuie facuta imputernicirea la notar?? (vezi toată discuția)