avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poate beneficia de pensie anticipata partiala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poate beneficia de pensie anticipata partiala?

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Femeie, nascuta la 28.07.1950;
Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ;
Grupa 2 de munca - 21 ani si 2 luni
Intrebare: are dreptul la pensie anticipata partial?

Mentionez ca, pe timpul perioadei cat a lucrat in grupa a 2 de munca, a fost functionar economic si contabil in cadrul unei societati de constructii.
Se ia in considerare grupa a II-a de munca in acest caz?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:35, 5 Iunie 2011
Chiar ma miram eu. Dar si acum sunteti suparata de nu mi-ati raspuns la toate intrebarile? :) Nu este cazul sa fiti suparata aici.

In martie 2011 mama dvs. putea sa solicite direct pensie pentru limita de varsta, varsta standard de pensionare reducandu-se cu 4 ani si 6 luni pentru perioada lucrata in grupa a II-a de munca. Am avut in vedere adeverinta, dupa cum cred ca v-ati dat seama.

Acum mama va contesta decizia de respingere la Comisia Centrala de Contestatii, in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia se depune la casa de pensii care a emis decizia. Daca mama va pierde in procedura administrativa prealabila, poate ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii la tribunal. Acolo e aproape imposibil sa piarda, deja exista prea multa practica judiciara in legatura cu HG nr. 1223/1990. Iar cand exista si o Hotarare a Consiliului de Administratie, sansele sa piarda procesul sunt foarte mici. Succes!
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc frumos pt raspuns si intelegere.

Dosarul a fost depus la inceputul lui ianuarie 2011 pt pensie anticipat partiala :) Asta ca sa raspund la toate intrebarile
Revin cu o intrebare.
Daca termenul de 30 de zile a trecut si nu am avut actele necesare pt a face contestatie, dupa acest termen, in cazul in care se face rost de acte se poate depune din nou dosarul de pensie anticipata?

Cartea de munca este momentan la casa de pensii. Se ia de acolo sau se poate lasa intre timp?
Tuca Anamaria a scris:
Daca termenul de 30 de zile a trecut si nu am avut actele necesare pt a face contestatie, dupa acest termen, in cazul in care se face rost de acte se poate depune din nou dosarul de pensie anticipata?

Dosarul se afla la casa de pensii. Acum mama dvs. depune doar o cerere privind acodarea pensiei X, noile adeverinte, presupun, si o copie bonului pe care a primit numarul initial de dosar.

Tuca Anamaria a scris:
Cartea de munca este momentan la casa de pensii. Se ia de acolo sau se poate lasa intre timp?

Daca mama solicita din nou pensie, carnetul de munca in original ramane la casa de pensii pana la emiterea noii decizii. Dupa aceea poate solicita restituirea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensionare anticipata partiala respins stancu.C stancu.C Buna seara. Azi am primit decizia de respingere a dosarului de pensionare ,dar atentie: 1.Am depus dosarul pe data de 23/04/2009 la registratura. 2.Cererea ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata georgianasca georgianasca Buna ziua, Tatal meu este nascut in iunie 1953; are 35 ani de munca(CARTE DE MUNCA) din care: *9 luni de somaj; * 21 de ani si 5 luni ... (vezi toată discuția)
Pensie t_alina85 t_alina85 Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 14 octombrie 1956, si a lucrat 34 de ani si 8 luni stagiu total de cotizare, din care 19 ani si 7 luni in grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)